Moğolistan ve Fransa enerji dönüşümünde işbirliği yapacak

Maden zengini Moğolistan, Fransa’nın enerji geçişi için ihtiyaç duyduğu lityum, uranyum gibi kritik madenleri tedarik edecek.

Enerji Günlüğü - Fransa ve Moğolistan, enerji dönüşümünde kritik önemde olan nadir toprak minerallerinin tedariği, yenilenebilir enerjiler ve nükleer konusunda işbirliği yapacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Japonya’daki G-7 Zirvesi’nden dönüşte uğradığı Moğolistan’daki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin enerji geçişi için gereksinim duyduğu kritik metalleri Moğolistan'ın sağlayacağını duyurdu. Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile ortak basın toplantısında Macron, “Kritik metallerin edinimi yoluyla enerji egemenliğimizi artırmak için bu kaynaklara sahip ülkenizle birlikte çalışmaya karar verdik” açıklamasını yaptı.   

“ORANO İLE ORTAKLIK ÖNEMLİ”

Macron, Moğolistan’da uranyum madeni kurma çalışmaları yürüten Fransız nükleer enerji grubu Orano ile gerçekleştirilecek bir ortaklığın önem taşıyacağını belirtti. Macron, iki ülkenin Moğolistan ekonomisinin karbondan arındırılmasına yardımcı olmak için ikili ve uluslararası finansman üzerinde çalışmanın yanı sıra yenilenebilir enerjiler ve nükleer konusunda işbirliği yapacağını da sözlerine ekledi. 

Nadir toprak mineralleri, birçok yüksek teknoloji içeren üretim süreci için gerekli olup elektrikli taşıt araçlarında, rüzgâr türbinlerinde, taşınabilir elektronik cihazlarda, mikrofonlarda, hoparlörlerde kullanılıyor.