Moldova Gazprom tekelini kırıyor

Enerji Günlüğü - Romanya’dan Moldova’ya doğalgaz akışını sağlayacak olan Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı açıldı.Romanya’dan Moldova’ya doğalgaz...

Enerji Günlüğü - Romanya’dan Moldova’ya doğalgaz akışını sağlayacak olan Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı açıldı.

Romanya’dan Moldova’ya doğalgaz akışını sağlayacak ve böylece Moldova’da Rus enerji devi Gazprom’un tekelini kıracak olan Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı,Avrupa Komisyonu'nun Enerji'den sorumlu üyesi Günther Oettinger’in de katıldığı bir törenle açıldı.

Romanya’dan Moldova’ya doğalgaz akışını sağlayacak olan Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı,Romanya’nın Ungheni bölgesindeki Köyü’nden başlayarak Prut nehrini geçerek Moldova’ya ulaşacak. Toplam 26 milyon Avro’ya malolan hat içi AB 7 milyon Avro finansal destek sundu.

Moldova Başbakanı Iurie Leanca hattın açılış töreninde yaptığı konuşmada, boru hattının açılışının Avrupa ile entegrasyon hedefleri doğrultusunda olduğunu belirterek, 1.5-2 yıl içinsw mükemmel bir siteme sahip olacaklarını ve koşulların uygunluğuna göre Doğu’dan veya Batı’dan doğalgaz satın alabileceklerini söyledi.

Romanya’da enerji fiyatlarının yüzde 40 oranında daha ucuz olduğuna dikkat çeken Leanca, iki yıl içinde kendilerinin de elektrik bağlantısına sahip olacaklarına inandığını ve bunun Moldova ve müşterilerin yararına olduğunu söyledi.

Romanya Başbakanı Victor Ponta da yaptığı konuşmada, hattın açılışı ile mesajın oldukça açık olduğunu ve bunun da Romanya ve Moldova’nın beraber gerçek anlamda bağımsız olacağı olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun Enerji'den sorumlu üyesi Günther Oettinger ise, Moldova’nın Avrupa enerji altyapısına entegrasyonunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, çalışmalarını Moldova’daki Ungheni-Chisinau boru hattı ve Romanya’daki Onesti-Letcani boru hattı benzeri diğer projelerle sürdüreceklerini belirtti.

DOĞALGAZ AKIŞI 1 EYLÜL’DE BAŞLADI

Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı Iasi-Ungheni Doğalgaz Boru Hattı’nda 1 Eylül itibariyle doğalgaz akışı başladı.

Avrupa liderleri Haziran ayında Moldova, Ukrayna ve Gürcistan ile birlik anlaşması imzalamışlardı.