Moody’s: Çin’de doğalgaz fiyatlarının artması olumlu

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz Çarşamba günü, Çin’de toptan doğalgaz satış fiyatlarında yüzde 15.4’lük artış yaşanmış ve yeni fiyat metreküp...

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz Çarşamba günü, Çin’de toptan doğalgaz satış fiyatlarında yüzde 15.4’lük artış yaşanmış ve yeni fiyat metreküp başına 0.31 dolar olmuştu. Çin’deki yüzde 15.4’lük doğalgaz zammını değerlendiren Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, bu artışın Çinli doğalgaz dağıtıcı firmaları açısından olumlu olduğunu açıkladı.

Moody’s’e göre, toptan doğalgaz satış fiyatlarında yaşanan bu artış, Çinli doğalgaz firmalarının karlılık ve kredi notlarına olumlu yansıyacak.

Öte yandan Çinli Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), 28 Şubat 2013 tarihinde toptan doğalgaz satış fiyatının zamlanacağını açıklamış ve bundan sonraki süreçte fiyatların belirlenmesinde pazara odaklı kriterlerin etkili olacağını söylemişti.

3 yıldan sonra ilk artış

Çin’de en son 2010 yılında toptan doğalgaz satış fiyatlarında artış yaşanmıştı. 3 yıl aradan sonra ilk kez görülen bu artış meskenler için geçerli değil.

Türkiye yüzde 33 daha pahalıya alıyor

Türkiye, Rusya’dan doğalgazı metreküp başına 40.6 cent ödeyerek alıyor. Çin’de yaşanan bu son artışla birlikte Çinli doğalgaz dağıtıcıları ise doğalgaz için metreküp başına 31 cent ödüyor. Bu rakamlar da Türkiye’nin Çinli doğalgaz dağıtıcılarına göre doğalgazı yüzde 33 daha pahalıya aldığını gösteriyor.