Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2’nci İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi (İNRES 2026) kapsamında Türkiye’ye gelen Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı Oladele Henry Alake ile görüştü. Görüşmenin ardından bakanlar Bayraktar ve Alake, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.
UZUN VADELİ İŞ BİRLİĞİ
Varılan mutabakat ile Türkiye ve Nijerya, enerji ve doğal kaynaklar alanında karşılıklı fayda temelinde uzun vadeli iş birliği yapacak.
ANLAŞMA KAPSAMI
Bu çerçevede; maden kaynaklarının keşfi noktasında iş birliği fırsatları değerlendirilecek.
Madencilik yatırımlarının teşviki, jeolojik araştırmalar, laboratuvar çalışmaları, veri paylaşımı, mineral zenginleştirme teknolojileri, bilgi ve uzmanlık paylaşımı ile insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi gibi alanlarda iş birliği yapılacak.
Ayrıca, ortak projelerin geliştirilmesi, güvenli madencilik uygulamalarının teşvik edilmesi ve küçük ölçekli madencilik faaliyetlerine yönelik iş birliği imkanları da ele alınacak.
“İŞ BİRLİĞİNİ SONUÇ ODAKLI ZEMİNE TAŞIYACAK ADIM”
Anlaşmaya ilişkin sosyal medyadan bir paylaşım yapan Bakan Bayraktar, 2. İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi marjında, Nijerya ile madencilik alanındaki iş birliğini daha işlevsel ve daha sonuç odaklı bir zemine taşıyacak önemli bir adım attıklarını ifade etti.
Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı Sayın Oladele Henry Alake ve heyetiyle gerçekleştirdikleri görüşmede iki ülke arasındaki potansiyeli sahaya yansıtacak yol haritasını istişare ettiklerini kaydeden Bayraktar, “Bu çerçevede, 2021 yılında imza altına aldığımız Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı güncelledik. Maden kaynaklarının keşfinden bilgi ve teknoloji paylaşımına, güvenli madencilik uygulamalarından insan kaynağı gelişimine ve yeni yatırımlara uzanan geniş bir yelpazede stratejik ortaklığımızı derinleştiriyoruz. Nijerya ile enerji ve doğal kaynaklar alanındaki ortaklığımızı kazan kazan anlayışıyla çok daha ileri bir seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz” dedi.