Enerji Günlüğü - Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), nükleer tesislere ilişkin ekipman testlerinde akreditasyon şartına yönelik yeni bir düzenleme getirdi. 6 Ağustos 2026 tarihli ve 2026-34/2 sayılı Kurul Kararı, 13 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı.
Karar, Nükleer Tesislere İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği'nin 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasında öngörülen test hizmetini kapsıyor. Buna göre, kuruluş, tüm tedarikçileri ve bunların alt tedarikçileri bünyesinde ilgili test metodunda akredite laboratuvar bulunmaması hâlinde, üretimi 15 günden kısa süren ekipmanlara yönelik testlerde akreditasyon şartı aranmayacak.
Düzenleme iki koşulun birlikte sağlanmasını gerektiriyor. Testlerin, ilgili test metotlarını uygulamaya yönelik altyapı, tesis ve yetkinliğe sahip, TS EN ISO/IEC 17025 veya eşdeğer standarda göre akredite başka bir kuruluşun gözetiminde gerçekleştirilmesi ve raporlanması birinci şart. Test sonuçlarının, ürünün tip testi raporunda belirtilen değerlere ve ilgili imalat standardında öngörülen tolerans sınırlarına uygun olması ikinci şart olarak belirlendi.
Kurul kararında, söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için kuruluşun bu kapsamda Kuruma başvuru yapması ve başvurunun uygun bulunması şartı da arandı.