Orçay çay atıklarından pelet üretecek

Orçay, kuru çay atıklarını pelet üretmede değerlendirmek amacıyla Aden Pelet’e ortak olacak.

Enerji Günlüğü - Orçay, kuru çay atıklarını pelet üretmede değerlendirmek amacıyla Aden Pelet’e %80 hissesini devralarak ortak olacak. 

Orçay Ortaköy Çay Sanayi ve Ticaret AŞ [ORCAY], kuru çay üretiminde ortaya çıkan çay çöpünü, pelet üretiminde değerlendirmek amacıyla, yeni kurulan Aden Pelet ve Orman Ürünleri Yenilenebilir Enerji İthalat İhracat Sanayi Ticaret AŞ’ye %80 hissesini devralarak ortak olacak.  

Orçay, Aden Pelet AŞ ile ortaklık için ön görüşmeleri tamamladı. Görüşmeler sonucunda Orçay, 500.000 lira sermayeli Aden Pelet'in sermayesinin %80'ine 1 lira nominal değerde her bir pay için 1 lira ve toplamda 400.000 lira ödeyerek iştirak edecek. 

Bu ortaklıkla beraber pelet üretimi amacıyla bir fabrika kurulması ve Rize bölgesindeki çay fabrikalarının atıklarının da değerlendirilmesi; üretilen peletin yurt içinde ve yurt dışında satışının yapılması planlanıyor.

Katı yakıtlardan olan peletler, sıkıştırılmış organik madde veya biyokütleden yapılan biyoyakıtlara deniyor. Pelet; endüstriyel atık ve yan ürünler, gıda atıkları, tarımsal kalıntılar, enerji bitkileri ve işlenmemiş kereste olmak üzere 5 genel biyokütle kategorisinin herhangi birinden üretilebiliyor.

Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu yatırımın tamamlanmasıyla Orçay’ın finansal sonuçlarına ve hızlı büyümesine katkılar sağlayacağının öngörüldüğü kaydedildi.