OYAK, İSKEN Enerji’nin yüzde 100’üne sahip oldu

OYAK Holding, Türkiye’nin toplam elektrik üretiminde yüzde 3 paya sahip İSKEN Enerji’deki Almanya Steag Power GmbH’ye ait yüzde 51 payı alarak Şirket’in tamamına sahip oldu.

Enerji Günlüğü – Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 3’ünü tek başına gerçekleştiren, İSKEN Enerji’de beklenen ortaklık yapısı değişikliği gerçekleşti. Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin yüzde 51 hissesini satın alan OYAK, İSKEN-Sugözü Enerji Santrali’nde tam kontrol sahibi oldu.

2025 yılının temmuz ayında varılan mutabakatın ardından resmi imzalar, OYAK Enerji Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yılmaz ve İSKEN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan’ın katılımıyla Madrid’de düzenlenen törende atıldı. İmza törenine Steag Power GmbH Denetim Kurulu Başkanı Philip Wack ve Steag Power GmbH Hukuk Müşaviri Dr. Niels – Jacob Küttner de katıldılar.

Steag Power GmbH’nin yüzde 51 hissesini devretmesinin ardından İSKEN’in yanı sıra liman ve elleçleme faaliyetlerini yürüten şirket de tamamen OYAK’ın kontrolüne geçti.

OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, enerji güvenliğini yalnızca bir yatırım alanı olarak değil Türkiye’nin geleceğine karşı üstlenilmiş bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. Türkiye’nin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü tek başına gerçekleştiren İSKEN Sugözü Santrali’nin, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol üstlendiğini anlatan Yalçıntaş “Bu stratejik adım, yalnızca bugünün değil, yarının enerjisini de güvence altına alma kararlılığımızın güçlü bir göstergesi” dedi. 

ENERJİ VE EKONOMİK BAĞIMSIZLIK

OYAK’ın enerji yatırımlarının Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan örtüştüğünü vurgulayan Yalçıntaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Enerji, ekonomik bağımsızlığın ve sanayinin sürdürülebilirliğinin temel unsuru. Biz bu alanda sadece üretim kapasitemizi artırmayı değil, aynı zamanda çevresel ve teknolojik dönüşümü destekleyen, uzun vadeli bir değer zinciri oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin artan enerji talebine güvenilir, verimli ve çevreye duyarlı çözümlerle cevap vermeyi önceliklendiriyoruz.”

İSTAH KÖMÜRLE ÇALIŞAN TESİS  

İskenderun Dörtyol sahilinde ithal kömürle çalışan İSKEN Sugözü Termik Santrali, 1360 MW kurulu güce sahip. Yıllık ortalama 9 milyar kilovatsaat (kWh) ile Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 3’ünü tek başına gerçekleştiren İSKEN Enerji’nin santral sahasında ayrıca 27 MW gücünde güneş enerji santrali bulunuyor. İSKEN Enerji, alt yüklenicilerle birlikte bin kişilik istihdam sağlıyor. 

Enerji Günlüğü - ADANA