Özdemir: Dağıtım sektörüne yatırımlar arttı

Enerji Günlüğü – ELDER ve Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım sektörüne son beş yılda özel sektörün 30 milyar doların üstünde...

Enerji Günlüğü – ELDER ve Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım sektörüne son beş yılda özel sektörün 30 milyar doların üstünde yatırım yaptığını söyledi.

ELDER tarafından Bursa’da düzenlenen Elektrik Dağıtıcıları İletişim Zirvesi'ne (EDİZ), konuşan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Nihat Özdemir, özel sektörün elektrik dağıtımına son 5 yılda 30 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını söyledi.

ELEKTRİĞİN YOKLUĞUNA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Günlük hayatta elektriğin öneminin arttığına dikkat çeken Özdemir, “Yokluğuna artık hiç birimiz tahammül edemiyoruz. Çok değil 10-15 yıl evvel günde bir iki saatlik elektrik kesintileri normal karşılanırken bugün 5 dakikalık kesinti bile tüketiciler için kabul edilir bir halde değil. Bugün elektriğin çok az kesilmesini sağlayan yatırımlara borçluyuz. Hem üretimde hem dağıtımda son 5 yılda büyük yatırımları gerçekleştirdik. Kurulu gücümüz yüzde 40 artış gösterdi. 20 bin Megawat iletim üretim kapasitesi sağlayan bu yatırımları 12 milyar doların üzerinde bir harcama ile yaptık. Dağıtım özelleştirmeleri ile kamuya 13 milyar gibi bir meblağ aktarıldı. Dağıtım sektörüne 5 milyar dolar yeni yatırım yapıldı. 5 yılda özel sektör neredeyse 30 milyar doların üstünde yatırım yaptı.” dedi.

TÜKETİCİNİN ÖZEL SEKTÖRDEN BEKLENTİSİ ARTTI

Yakalanan değişimin ve ileri teknolojide ekonomik istikrarın ve banka sektörünün de katkısı büyük olduğunu vurgulayan Nihat Özdemir, şöyle devam etti: “Bu dönemde tüketici beklentileri çok değişti. Bu değişimi en fazla dağıtım şirketleri olarak bizler yaşıyoruz. Kamu dönemi de hizmet kalitesine çok daha hoşgörülü yaklaşan tüketici, özel sektörden beklenti ve talepleri doğal olarak çok yükselmiştir.” dedi.

Özdemir, Avrupa Birliği istatistiklerine göre 2012 rakamlarına göre Türkiye’nin, Bulgaristan’dan sonra 30 ülke içerisinde elektrik dağıtımına en az payı ayıran ikinci ülke olduğunu da sözlerine ekledi.