Özgül: Türkiye yenilenebilirde büyük oyunculardan biri olabilir

Enerji Günlüğü - Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe mevcut risklere yapıcı çözümler...

Enerji Günlüğü - Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe mevcut risklere yapıcı çözümler uygulaması halinde sektörün büyük oyuncularından biri olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İstanbul Medeniyet Üniversite'sinde gerçekleşen Uluslararası Enerji, Ekonomi ve Güvenlik Kongresi'nde Türkiye'de ve dünyada yenilenebilir enerji verimliliği panelinde konuşan Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, yenilenebilir enerjinin düzenleyici riski, finansal risk ve elektrik fiyatı riski gibi sektörel risklere maruz kalsa da, tüm bunlar için yapıcı çözümlerin uygulanması halinde Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe büyük oyunculardan olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Özgül, "Düşük karbon salımı ve teknolojinin gelişmesiyle, yenilenebilir enerji üretim maliyeti fosil yakıtlara çok yaklaşmıştır, haliye bu projelerin fizibilitesinin artması kamu ve özel yatırımlarını arttırmıştır. Günümüzde dünyadaki enerjinin %9,95’i yenilenebilir enerjiden üretilmektedir, bu trendi takiben Türkiye’de de geçtiğimiz yıllarda yenilenebilir enerjiye ciddi yatırımlar olmuştur. 2002’den bu yana 95 milyar USD yatırılmış ve 2017 yılında 6.12%’lik elektrik ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiştir” ifadesini kullandı.

RÜZGAR 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Türkiye’nin bugün vizyon 2023 planına göre kurmayı planladığı rüzgar enerjisi kapasitesinin %35’ini halihazırda işletmeye aldığını kaydeden Özgül, ayrıca 2017 hedeflerini, 6,872 MW kurulu kapasiteye ulaşarak yüzde 4’lük bir sapmayla tutturduğunu ifade etti. Rüzgar enerjisinin, ülkemizin GSYH’ye yaklaşık 2 milyar dolar katkı sağladığını ve 10,000 kişiye istihdam sağladığını da sözlerine ekledi.