Polonya kömür sektörüne çare arıyor

Enerji Günlüğü - Polonya, kömür sektörünü canlı tutabilmek için bazı eski kömür ocaklarını kapatıp etkili tek bir maden ocağı işletilmesini planlıyor.Elektrik...

Enerji Günlüğü - Polonya, kömür sektörünü canlı tutabilmek için bazı eski kömür ocaklarını kapatıp etkili tek bir maden ocağı işletilmesini planlıyor.

Elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını kömür yakıtlı santrallerden karşılayan Polonya, düşen kömür fiyatları nedeniyle zarar eden kömür sektörüne destek olmanın yollarını arıyor. Polonya, AB'nin en büyük kömür maden şirketi Kompania Weglowa için finans bulmayı ve eski kömür ocaklarını kapatarak yerine etkin yeni bir ocak işletmeyi çözüm yolları olarak görüyor.

Polonya hükümeti kömür sorunları yetkilisi Grzegorz Tobiszowski, piyasadaki kömür fazlalığını eritebilmek için bazı ocaklarda kömür üretimini önümüzdeki dört beş yılda azaltabileceklerini, ikinci adım olarak da kömür yakıtlı kamu elektrik santrallerinin birleştirilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

Düşük kömür fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle zarar eden Kompania Weglowa şirketinin yaklaşık 50 bin çalışanı bulunuyor.