Rosatom’dan, Güney Afrika’ya nükleer santral

Enerji Günlüğü- Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, Güney Afrika ile hükümetler arası anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor. ROSATOM GÜNEY AFRİKA...

Enerji Günlüğü- Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom, Güney Afrika ile hükümetler arası anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor. 

ROSATOM GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ’NE KOMBİNE SÜREÇ ZİNCİRİ TEKLİF ETTİ

Rosatom tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, şirketin başkanı Kiriyenko, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi konusunda gerekli süreçler için bir zincir (kombine süreç zinciri) oluşturmayı teklif etti. 

Kiriyenko, bu ülke şirketlerini üçüncü ülke pazarlarına çağırmaya hazır olduklarını ifade etti. İki ülke arasındaki iş birliğinin, tıbbi izotoplar gibi bir dizi alanda var olduğunu hatırlatan Sergey Kiriyenko, Rusya’nın Fukuşima’dan sonraki en çağdaş güvenlik sistemleri ile donatılmış nükleer santral teknolojilerini Güney Afrika’ya sunmaya hazır olduğunu vurguladı. 

Rosatom Başkanı, Güney Afrika Cumhuriyeti ile iş birliği çerçevesinde uzman eğitiminin hem Güney Afrika Cumhuriyeti’nde hem de Rusya Federasyonu’nda yapılması yanı sıra araştırma merkezlerinin kurulması konusunda da gelişebileceğini söyledi. 

40 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM

Kiriyenko, “Yapılan minimum analiz; nükleer santral inşa projesinin uygulanmasında, Güney Afrika Cumhuriyeti şirketlerine yüzde 40′tan yüzde 60′a kadar ekipman üretimi için sipariş verilmesi olasılığının varlığını, bunun sadece inşaat sırasında en az 16 milyar doları ve işletim sürecinde 40 milyar doları bulacağını, 15 binden 30 bine kadar yeni yüksek vasıflı ve iyi ücretli istihdam yerlerinin oluşacağını göstermektedir. İş birliğimiz çerçevesinde Güney Afrika Cumhuriyeti şirketlerini üçüncü ülkelerin pazarlarına memnuniyetle çağırabiliriz.” dedi. 

G. AFRİKA YÜZDE 60 NÜKLEER ENERJİ HEDEFLİYOR

Güney Afrika Cumhuriyeti Enerji Bakanı Benedict Martins ise ülkesinin yüzde 24 oranında yenilenebilir enerji kaynakları, yüzde 60 oranında nükleer enerji, yüzde 20 oranında hidroelektrik ve yaklaşık yüzde 5 oranında termik santraller gibi çeşitli enerji kaynakları ile enerji güvenliğinin geliştirilmesine ilişkin planlarında tutarlı olduğunu söyledi. 

Benedict Martins, barışçıl nükleer işbirliği konusunda Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu ile yapacağı hükümetler arası anlaşmanın onayına yönelik tüm iç prosedürlerin 15 Şubat 2014 tarihinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti. Martins, hükümetler arası anlaşmanın parafe edildiğini ve bugünlerde Güney Afrika Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Hazinesi’nde anlaşmanın onaylanması üzerine aktif çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 

15 ŞUBAT’A KADAR HÜKÜMETLERARASI ANLAŞMANI ONAYLANMASI HEDEFLENİYOR

Martins, “Amacımız 2014 yılının başlangıcından 15 Şubat’a kadar, Rusya’yla barışçıl nükleer iş birliği konusunda hükümetler arası anlaşmanın onaylanması üzerine tüm devlet içi süreçlerin bitirilmesidir.” şeklinde konuştu. 

9,6 GW’LIK RUS VVER REAKTÖRLÜ YENİ NÜKLEER SANTRALLER İNŞA EDİLECEK

Stratejik ortaklık, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin nükleer enerjinin geliştirilmesi konusundaki ulusal programının ortak olarak uygulanmasını öngörüyor.

Kilit proje Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaklaşık 9,6 GW toplam güç kapasiteli (yaklaşık 8 güç ünitesi) Rus VVER reaktörlü yeni nükleer santrallerin inşa edilmesiyle ilgili. 

Ayrıca taraflar, izotop ürünlerin üretimi ve uluslararası piyasada pazarlanması konusunda ortak iş geliştirme imkanı sağlayacak Rus teknolojisi üzerine bir araştırma reaktörünü inşa etmek niyetinde. Rusya, Güney Afrika’ya, ulusal sanayinin gelişmesi, nükleer enerjinin geliştirilmesine yönelik büyük ölçekli programa yönelik insan gücü potansiyelinin geliştirilmesi ve ulusal mevzuatın iyileştirilmesi, yan altyapıların geliştirilmesi ve diğer ilgili alanlarda bir dizi geliştirme yapılması için yardımcı olacak. 

Mart 2011 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti tarafından kabul edilen ulusal enerji sektörünün gelişimine yönelik yeni uzun vadeli plan, 2030 yıl ufkunda 40 GW’a kadar yeni üretim kapasitelerinin oluşturulmasını ve bu kapasitenin 9.6 GW’nın nükleer santrallerden elde edilmesini öngörüyor.