Rusya Avrupa'ya gaz sevkiyatını kıstı

Rusya’dan Polonya’ya uzanan Yamal-Avrupa Boru Hattı’ndan Cumartesi gününden bu yana doğalgaz akışı gerçekleşmiyor.

Enerji Günlüğü - Rusya’dan Polonya’ya uzanan Yamal-Avrupa Boru Hattı’ndan Cumartesi gününden bu yana doğalgaz akışı gerçekleşmiyor.

Rus doğal gaz şirketi Gazprom, Yamal-Avrupa Boru Hattı’nı kullanarak Polonya-Almanya'ya gaz sevkiyatı yapmıyor. Alman doğal gaz boru hattı operatörü Gascade'nin verdiği bilgiye göre, Gazprom’un işlettiği Yamal-Avrupa Boru Hattı’ndan 30 Ekim 2021 Cumartesi gününden bu yana gaz akışı sağlanamıyor. 

Açıklamaya göre boru hattının Almanya'ya giriş noktası olan Mallnow'a gaz akışı durmuş durumda. Gaz akışı Almanya’dan Polonya'ya doğru gerçekleşiyor. Gaz akışının neden kesildiğine ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rusya, Avrupa’ya gaz akışını iki kat arttıracak olan Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nı tamamlamasına rağmen Almanya Federal Ağ Ajansı’ndan sertifika almak için bekliyor. Ayrıca AB’nin de gaz direktifi doğrultusunda hatta onay vermesi gerekiyor. Rusya, bu kısıntıları AB’yi baskı altına almak için yapmakla suçlanıyor. Rusya ise her fırsatta bu iddiaları reddediyor.