Enerji Günlüğü - Batı ambargosu altındaki Rusya’nın, Avrupa’ya satamadığı gaza yeni Pazar oluşturma çabaları sonuç veriyor. Rusya’nın petrol ve doğalgaz ihracatında Çin’in payı giderek daha fazla artıyor.
Rus haber ajansı RIA Novosti, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi verilerine dayandırdığı bir haberinde, Rusya’dan Çin’e yönelik ham petrol sevkiyatının 49 milyon tona ulaşarak, bir önceki yılın Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 20 artış gösterdiğini duyurdu. Tutar olarak karşılaştırıldığında ise Çin 2026 yılında Rusya’ya 27 milyar dolar ödeme yaptı. Bu da bir önceki yıl 40,754 milyon ton için ödenen 21 milyar dolara kıyasla yaklaşık yüzde 28’lık bir artış anlamına geliyor.
Çin, Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını da artırdı. Ocak-Mayıs döneminde 2,737 milyon ton LNG ithal edildi. Bu miktar, 2025 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28’lik bir artış anlamına geliyor. Ancak, fiyat ayarlamaları nedeniyle, teslimatların sözleşme değeri bir yıl öncesine göre yüzde 1,28 azalarak 1,384 milyar dolara düştü (bir yıl önce 1,402 milyar dolardı).