Rusya Japonya doğalgaz boru hattı projesi masada

Enerji Günlüğü – Rusya’nın Çin ile imzaladığı uzun vadeli doğalgaz anlaşmasının ardından Japonya da Rusya ile 5.9 milyar dolar değerinde bir doğalgaz...

Enerji Günlüğü – Rusya’nın Çin ile imzaladığı uzun vadeli doğalgaz anlaşmasının ardından Japonya da Rusya ile 5.9 milyar dolar değerinde bir doğalgaz boru hattı kurmak istiyor.

Bloomberg’in haberine göre, Rusya ve Çin'in, 21 Mayıs'ta imzaladığı 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasından sonra, 33 kişilik Japon kanun koyucu grup Rusya’nın Şakalin Adası ile Japonya’nın Ibaraki vilayeti arasında 1.350 km. uzunluğunda doğalgaz boru hattı projesini yeniden canlandırmak istiyorlar.

Projenin maliyetinin yaklaşık olarak 5.9 milyar dolar olacağı ve her yıl 20 milyar metreküp doğalgaz akışı gerçekleştirebileceği öngörülüyor. Böylece Boru Hattı’nın Japonya’nın ithalatının yüzde 17’sini karşılayacağı düşünülüyor.

Japonya’da 48 nükleer santralin kapatılması ardından yaşanan enerji ihtiyacı nedeniyle iktidardaki Liberal Demokrat Parti ve Yeni Komeito Partisi tarafından boru hattı projesi önerisi tekrar gündeme getirildi.

Plana göre, Rusya’nın Sakhalin Adasından yola çıkacak olan doğalgaz, Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok boru hattı ile ulaştırılabilecek.

Rusya için Japonya ile böylesi bir doğalgaz boru hattı anlaşması kısmen zorlayıcı olsa da sıcak bakması bekleniyor. Japonya doğalgazdan ziyade LNG ithal ediyor. Japonya dünyanın en büyük LNG ithalatçısı ülke konumunda. 2013 yılında Japonya ithal ettiği 87.49 milyon metreküp LNG’nin sadece yüzde 9.8’ini Rusya’dan gerçekleştirdi. Ancak Japon yetkililer doğalgazın LNG’ye göre iki kat daha ucuz olduğunu belirtiyorlar ve LNG yerine doğalgaz ithal edebileceklerinin sinyalini veriyorlar.