Sağlık Bakanlığı elektrik faturasını personele kesecek!

Enerji Günlüğü - Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) 81 ildeki 87 kamu hastanesi kurumuna gönderdiği uyarı yazısı ile geç ödenen...

Enerji Günlüğü - Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) 81 ildeki 87 kamu hastanesi kurumuna gönderdiği uyarı yazısı ile geç ödenen elektrik faturalarının cezasını konu ile ilgili personelden tahsil edeceğini bildirdi. TKHK Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Koç imzası ile gönderilen yazıda, hastanelerin elektrik bedellerinin yüksek olmasına vurgu yapılarak, geç ödenen faturaların cezalarını konu ile ilgili görevlendirilen yönetici ve personelden tahsil edileceği kaydedildi.

11 MADDELİK TASARRUF

Sağlık Bakanlığı küresel ısınma, doğalgaz gibi ithalata dayalı enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın oluşturduğu sıkıntılar ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle hastanelerde tasarruf dönemini başlatıyor. 81 ildeki 87 kamu hastanesi kurumuna ‘Elektrik Giderleri’ başlıklı bir yazı gönderildi. TKHK Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Koç imzalı yazıda hastanelere 11 maddelik tasarruf kapsamında yapılması gerekenler sıralandı.

ELEKTRİK GİDERLERİNDE AZALMA OLMADI

Sağlık tesislerinde elektrik, su, telefon, ısıtma-soğutma, doğalgaz giderlerin sağlık tesislerinde azaltılmasına yönelik 17 Ocak 2013 tarihinde genel genelge yayımlandığı belirtilen yazıda, geçen süre zarfında, enerji tasarrufu konusunda idare tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığının değerlendirildiği belirtildi. TKHK tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen, elektrik giderlerinde bir azalma olmadığı vurgulanan açıklamada, “Elektrik faturalarının zamanında ödenmemesi nedeniyle bazı sağlık tesislerinin gecikme faizi ödediği, elektrik tüketimlerinin uzun zaman dilimlerinde faturalandırılarak kademeli vergi uygulaması nedeniyle fazla tüketim bedeli ödendiği izlenmektedir. Bilindiği gibi, 5018 Sayılı Kanunu’nun 8′inci maddesinde; ‘Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.’ hükmü yer almaktadır” denildi.