Şanlıurfa’da 4,5 MW’lık Babil Biyogaz Tesisi kurulacak

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine kurulacak olan 4,5 MW’lık biyogaz tesisinde günde 940 ton organik içerikli atık işlenerek elektrik üretilecek.

Enerji Günlüğü - Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine kurulacak olan 4,5 MW’lık biyogaz tesisinde günde 940 ton organik içerikli atık işlenerek elektrik üretilecek.

Babil Biyogaz Enerji Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesi, Çalışkanlar Köyü Mevkii, Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde “Babil Biyogaz Tesisi (4,5 MWe) ve Kompost Tesisi” kurulup işletilmesi planlanıyor.  

Yaklaşık 49,3 milyon lira değerindeki proje kapsamında öncelikli olarak bölgedeki hayvancılık tesislerinden kaynaklı hayvansal dışkı atıklarının, gıda sektörü tesislerinden kaynaklı atıkların (peynir altı suyu vb) ve tarımsal atıkların (pamuk küspesi vb.) nihai bertarafının sağlanması, ayrıca geri dönüştürülebilir enerji kaynağı olan biyogazdan enerji üretilmesi amaçlanıyor. 

BİYOGAZIN %40’I ELEKTRİĞE ÇEVRİLECEK

Toplam 4,5 MWe kapasite için 940 ton/gün atık tesise girdi olarak sağlanacak. Bu miktarın 650 tonu büyükbaş hayvan dışkısı, 200 tonu pamuk küspesi, 90 tonu peynir altı suyundan oluşacak. Tesiste atıklar dışında 200 ton/gün sıvı fermente ürün sisteme geri beslenecek. Atıkların işlenmesiyle 147 ton kompost ürün, 526 ton/gün sıvı fermente ürün elde edilecek. Oransal olarak elde edilen biyogazın %40’ı elektrik enerjisine, %52’si ise ısı enerjisine çevrilecek.

4,5 MW KAPASİTELİ KOJENERASYON SİSTEMİ KURULACAK

Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogazın yakılması sonucunda ısıl enerji de açığa çıkar. Buradaki atık ısı, atık ısı geri kazanımı sistemi sayesinde hammaddenin reaktörlere beslenmesinden önce ısıtılmasında ve biyoreaktörün sabit bir sıcaklıkta tutulmasında kullanılacak. Sistemde kojenerasyon prosesi sonucu oluşacak atık ısı (egzoz gazı) katı fermente ürün kurutma, sıvı fermente ürün konsantrasyon ve hijyenisazyon süreçlerinde kullanılacak. Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü 4,5 MWe olacak şekilde dizayn edilecek. Tesiste her biri 1500 kW/saat kapasiteli 3 adet gaz motoru planlanıyor. Üretilen 6718 kW/h elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak. 

Enerji Günlüğü