Santraller dizele döndü, akaryakıt tüketimi değişmedi

Petrol Ofisi CEO'su Şiper'e göre doğalgazdan dizele dönen enerji santralleri nedeniyle akaryakıt tüketimi genel toplamda fazla değişmedi. Şiper'e göre istasyon marketçiliği gelişiyor, Chevron'la yağ üretimi işi ise gelecek vaadediyor

Enerji Günlüğü - Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının Avrupa’ya göre ucuz, ABD ile ise neredeyse ‘kafa kafaya’ olduğuna dikkat çekerken, fiyat farkının bayi ve dağıtıcılar arasında paylaşılan entegre marjın düşük oluşundan kaynaklandığını belirtti. Türkiye’de inanılmaz seviyede akaryakıt israfı olduğunu söyleyen Şiper, “Yürüyerek 5 dakikada gidilecek mesafeler için de arabaya biniliyor. Bu tabi benim işime geliyor, tüketim oluyor. Ancak, insanların sürdürülebilirlik adına biraz daha tutumlu davranması gerekir” dedi. 

SANTRALLER DİZELE DÖNDÜ, TÜKETİM DEĞİŞMEDİ

Fiyatlardaki aşırı yükselişin tüketime etkisiyle ilgili bir soruya ise Şiper şu yanıtı verdi: 

“Geçen sene tüketimin dörtnala gerçekleştiği eylül-ekim ayına göre mart ayındaki pompa satışlarında; o günlere göre ortalama belki yüzde 4-5 arasında gerileme oldu. Bu, beklendiği kadar çok değil. Türkiye’de tüketim istasyon satışlarından ziyade, özellikle yol projeleri vs. gibi toptan satın alım yapılan bazı alanlarda azaldı. Ama onu da kompanse eden bazı noktalar var. Örneğin şu anda bazı doğalgaz santralleri, maliyeti daha düşük olduğu için dizele döndüler.  Çünkü doğalgaz fiyatı neredeyse on kat arttı. 

ENFLASYONİST ORTAMDA İŞ YAPMA TECRÜBESİ KIYMETE BİNDİ

Petrol Ofisi CEO’su Şiper, yılbaşından bu yana dizelde 26, benzinde 21 fiyat hareketi olduğunu kaydederken, artan enflasyon nedeniyle Avrupa’nın da endişe içinde olduğuna dikkat çekti. Avrupalılar’ın ve genç Türkler’in enflasyonist ortamda iş yapma becerisine sahip olmadığını belirten Şiper, bu nedenle kendi jenerasyonlarının değerinin arttığını söyledi. 

Fiyat artışlarının sanılanın aksine entegre marj nedeniyle kendilerini ve bayileri mutlu etmediği belirten Selim Şiper, “Aksine ben istiyorum ki fiyatlar yer ile yeksan olsun. Millet rahat rahat tüketsin, benim işletme sermayem düşsün” diye konuştu. 

İSTASYON MARKETÇİLİĞİ GELİŞİYOR

Petrol Ofisi olarak istasyon sayısını 2000 ile sınırlı tutmayı tercih ettiklerini belirten Selim Şiper, sayıdan çok yüksek profile önem verdiklerini anlattı. İstasyonlarda ‘marketçilik’ kolunun hızla geliştiğini belirten Şiper,  “Biz şu anda 50 tane marketi kendimiz işletiyoruz. MarketPlus konseptini geliştirdik. 246 istasyonumuzda var. Tchibo ve Ülker grubu gibi üreticilerle iş birliği yapıyoruz. Bizim MarketPlus’lar yarın öbür gün ayrı bir şirket haline dönüşebilir” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN ŞARJ İSTASYONLARI

Şiper, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları konusunda piyasada konuşulduğu kadar hızlı büyüme beklemediğini ifade ederken, “Petrol Ofisi’nde şu anda 24 tane şarj istasyonumuz var. Türkiye’de ilk lisanslı şarj istasyonları bizde. Biz özellikle şehirlerarası güzergahtaki istasyonlara bu yatırımı yapıyoruz” dedi.

RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN YAĞINI DA ÜRETEBİLİR

Selim Şiper, Chevron ile motor yağı üretimi alanında yaptıkları ortaklığın iyi gittiğini kaydederken,  “Chevron’un çok özellikli özel amaçlı endüstriyel yağları var. Mesela; rüzgar tribünllerinde çok özel bir yağ kullanıyorlar. Dünyada üreten üç şirket var. Biz o ürünleri getirdik, tonaj artarsa üreteceğiz de. Bu da bizim için güzel bir girişim oldu” diye konuştu.

VAVACARS FİNANS İŞİNE GİRİYOR

Şiper, internetten ikinci el otomobil satışı yapan VavaCars girişimi beklentilerin üzerinde sonuçlara ulaşınca, Credin isimli bir finans kurumu kurarak dijital ortamda alıcılara kredi de vermeye hazırlandıklarını bildirdi.