Siemens Gamesa rekor zarar açıkladı

Rüzgar türbini üreticisi Siemens Gamesa, Eylülde sona eren 2022 mali yılında satışları %3,8 düştü ve 940 milyon euro zarar etti.

Enerji Günlüğü - İspanyol-Alman yenilenebilir enerji şirketi Siemens Gamesa, 30 Eylül'de sona eren 2022 mali yılında 940 milyon euroluk rekor zarar açıkladı.

Gaz ve rüzgar türbinleri gibi enerji sektörüne hizmet ve ekipman sağlayan Alman Siemens Energy'nin rüzgar türbini üreten İspanya’daki birimi Siemens Gamesa, Güney Avrupa'daki işletme satışından elde edilen 613 milyon euro'luk gelire rağmen Eylülde sona eren 2022 mali yılında 940 milyon euro zarar kaydetti. Satışlar yüzde 3,8 düşüşle 9,8 milyar oldu.

Siemens Gamesa, zararın nedenini arzın "sürekli kesintiye uğraması", "jeopolitik gerilimler" ve "yeni Covid-19 dalgaları" yanında hammadde ve lojistik fiyatlarındaki enflasyon olarak açıkladı.

Birim, artan maliyetler nedeniyle Fas'taki türbin kanadı fabrikasını satmayı; 2023'ün başlarında da üretimi durdurmayı planlıyor. 

SİEMENS ENERGY’NİN SİPARİŞLERİ ARTTI

Siemens Energy, Eylül ayı sonuna kadar olan mali yılında toplam siparişlerinin %4,3 artarak 97,4 milyar avroya ulaştığını açıkladı. Dördüncü çeyrek satışları da, Siemens Energy'nin enerji şebekesi hizmetleri ve ekipmanına yönelik artan talebin etkisiyle %5,9 artarak 9,2 milyar euroya ulaştı.

REKOR SİPARİŞ NET ZARARI AZALTTI

Öte yandan Siemens Energy, yaklaşık 100 milyar euro değerinde rekor bir sipariş aldığını bildirdi. Bu da şirket hisselerini artırdı ve zor durumdaki rüzgar türbini bölümü Siemens Gamesa’dan kaynaklanan 647 milyon euro net zararı gölgeledi. 

Siemens Energy, 2024'te kara geçmeyi ve bir yıl sonra da Siemens Gamesa'nın kara geçmesini bekliyor.