Enerji Günlüğü- Dicle Elektrik, sorumlu olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki altı ilde bugüne kadar gerçekleştirdiği 60 milyar liralık yatırıma ek olarak, önümüzdeki beş yıl içinde 60 milyar liralık daha yatırım yapmayı hedeflediğini açıkladı. Böylece şirketin bölgeye toplam katkısı 120 milyar lirayı aşacak.
Dicle Elektrik, hizmet bölgesindeki yatırımlarının açılışlarını DicleFest etkinlikleri kapsamında yapıyor. Etkinliğin üçüncüsü için düzenlenen Siirt’teki törende konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, dağıtım bölgeleri olan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’a 2013’ten bu yana 60 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirtti. Arvas, hizmete başladıkları günden bu yana yıllık ortalama yatırım tutarını yaklaşık 10 kat artırdıklarını ve yatırım bütçesindeki en büyük payı yüzde 25 ile akıllı şebeke projelerinin oluşturduğunu ifade etti. Şirketin 8 bini aşkın çalışanıyla bölgenin en büyük istihdam sağlayan kurumlarından biri olduğu kaydedildi.
Hizmet verilen iller arasında en az kayıp kaçak oranının Siirt’te olduğunu vurgulayan Arvas, ilin elektrik altyapısına yapılan yatırımların katlanarak arttığını söyledi. Özelleştirme öncesi yıllık ortalama yatırım tutarı 54 milyon TL iken bugün bu rakamın 307 milyon TL’ye ulaştığını belirten Arvas, bu artışla şehir genelinde toplamda 4 milyar TL’lik yatırımın hayata geçirildiğini aktardı. Yapılan yatırımlar sonucunda Siirt şehir merkezinde yüzde 26 olan kayıp-kaçak oranının, Türkiye ortalamasının altına inerek yüzde 3’e düştüğü bilgisi verildi. Dicle Elektrik, önümüzdeki dönemde Siirt için 2,5 milyar TL’lik ek yatırım daha planlıyor. Ayrıca, 2013-2025 arasında Siirt kırsalındaki 106 köyün yenilenmesi için yaklaşık 700 milyon TL harcandı. Gelecek 10 yılda ise kırsal alanlardaki akıllı şebeke dönüşümüne yönelik 382 projeye 2,5 milyar TL yatırım yapılması hedefleniyor.
YASAKLI MISIR EKIMI ENERJI ALTYAPISINI ZORLUYOR
Dicle Elektrik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeraltı su kısıtı nedeniyle ikinci ürün mısır ekimini yasaklamasına rağmen, 2025’te Şanlıurfa ve Mardin’de toplam 1 milyon 647 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını belirtti. Şirket uzmanlarına göre bu alanların büyük bölümü, 800–850 metre derinlikteki ruhsatsız kuyulardan aşırı enerji tüketen motopomplar kullanılarak kaçak elektrikle sulanıyor. Sadece 100 dönümlük bir mısır tarlasının sulanması için ortalama 130 bin kWh elektrik gerektiği ve bunun binlerce hanenin aylık tüketimine eşdeğer olduğu ifade edildi. Son iki yılda tespit edilen ve sulama için kullanılan 11 bin 454 kaçak trafonun 6 bin 416’sının Şanlıurfa’da bulunduğu açıklandı.
Türkiye’de Ar-Ge merkezine sahip ilk elektrik dağıtım şirketi olan Dicle Elektrik, bugüne kadar 79 proje geliştirdi. Şirketin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) destekli Datalink projesi sayesinde, GSM kapsamının sınırlı olduğu bölgelerde radyo frekansları kullanılarak şebeke izleme ve sayaç okuma işlemleri uzaktan yapılabiliyor.