Enerji Günlüğü - Sinerji3E Geri Dönüşüm şirketi tarafından Ankara İli, Kahramankazan İlçesi, Saray Mahallesi sınırları içerisinde işletilmekte olan tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanım tesisi sahasında atık pil geri kazanımı kapasite artışı yapılması planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 52 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Atık pil ve geri kazanım makinesi 2000 m2lik kapalı alan içerisinde 1.000 m2lik alanına kurulacak. Tesiste kimyasal geri kazanım prensibine dayalı entegre bir sistem kurulacak. Yeni sistem ile özellikle lityum-iyon ve nikel-kadmiyum pillerde bulunan metal bileşenler (kobalt, nikel, lityum, bakır, alüminyum vb.) kimyasal yöntemlerle geri kazanılacak.
YILDA 28 BİN 560 TON ATIK PİL İŞLENECEK
Tesiste 28 bin 560 ton/yıl atık pil işlenecek. Ortalama olarak geri kazanım verimi %75 olacak. Böylece yılda 3141,6 ton alüminyum, 2284,8 ton bakır, 4284 ton kobalt, 4284 ton nikel, 856,8 ton lityum, 2570,4 mangan, 3998,4 ton grafiktik karbon olmak üzere toplam 21.420 ton metal geri kazanılacak.
İSTİHDAM ARTTIRILACAK
Mevcut durumda 28 personel istihdam edilmekte olup, proje devreye alındığında 7 ek personelin işe alımıyla toplam istihdam 35 kişiye ulaşacak. Mevcut tesiste üretim 300 gün/yıl – 8 saat/gün (tek vardiya) esasına göre yürütülüyor. Kapasite artışı ile birlikte prosesin kesintisiz işletme yapısına kavuşması ve yılda 350 gün – 24 saat/gün (3 vardiya) çalışma rejimine geçilmesi öngörülüyor.
Enerji Günlüğü