SOCAR Enimalta`nın LNG terminalinde önceliğe sahip olacak

Enerji Günlüğü - Azeri devlet petrol şirketi SOCAR, Enimalta tarafından kurulacak yeni LNG terminalinin doğalgaz tedarikinde önceliğe sahip olacak. Yeni...

Enerji Günlüğü - Azeri devlet petrol şirketi SOCAR, Enimalta tarafından kurulacak yeni LNG terminalinin doğalgaz tedarikinde önceliğe sahip olacak. Yeni terminal için açılan ihaleyi ElectroGas Malta konsorsiyumu kazandı. 

Enimalta’nın yeni bir LNG projesi için açtığı ihaleyi çok uluslu bir konsorsiyum olan ElectroGas Malta kazandı.Malta Enerji Bakanı Konrad Mizzi, iki aşamalı bir ihale sürecinden sonra ihaleyi çok uluslu bir konsorsiyum olan ElectroGas’ın kazandığını duyurdu. ElectroGas Konsorsiyumunu Alman Siemens, Azeri Socar, İngiliz Gasol ve yerli yatırım grubu GEM Holding oluşturuyor.

Malta bu proje ile enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor.

SOCAR YÜZEN DEPOLAMA BİRİMİ YAPACAK

Proje, bir dizi anlaşmanın yanında Delimara’da yerleştirilecek olan ve günde 55-60 milyon m3 gazlaştırma yapacak olan yüzer depolama ünitesi (FSU) kurulumu hükmü de içeriyor. Yüzen depolama birimi SOCAR tarafından geliştirilecek ve SOCAR aynı zamanda projeye LNG tedariğinde özel haklara sahip olacak.

NAKİT 30 MİLYON DOLARLIK BİR SATIN ALMA ANLAŞMASI İMZALANACAK

Pazartesi günü yapılan bilgilendirmeye göre, Konsorsiyum, Malta ile bir dizi anlaşma imzalamayı planlıyor. Buna ElectroGas’ın bütün gerekli izinlerle özel amaçlı araçları elde etmesini sağlayan nakit 30 milyon dolarlık bir satın alma anlaşması da dahil.

Projenin 18 yıllık gaz satış dönemlerinden ve 18 yıllık enerji alım anlaşmasından oluşması bekleniyor.

PROJENİN MALİYETİ 470 MİLYON EURO VE YÜZDE SEKSENİ BANKA KREDİSİNDEN KARŞILANACAK

Proje Sorumlu yöneticisi Alan Buxton, İhalede finale kalan üç şirketten oluşan Konsorsiyumlarının kazandığının ilan edilmesinden son derece memnun olduğunu ifade ederek, “ Enemalta ile proje anlaşmalarını tamamlamayı ve hemen akabinde de yerel ve uluslar arası bankaların ElectroGas ile finansal anlaşmalarının sonuçlanmasını dört gözle bekliyoruz” dedi.

Önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleştirilecek projenin toplam maliyetinin 470 milyon euro civarında olması bekleniyor. Proje % 80 borç, % 20 özsermaye ile gerçekleşecek.