Spot elektrik fiyatında artışa devam

Enerji Günlüğü - Gün öncesi elektrik piyasasında megavatsaat başına günlük ortalama piyasa takas fiyatı yüzde 1.3’lük artışla 222,32 TL olarak...

Enerji Günlüğü - Gün öncesi elektrik piyasasında megavatsaat başına günlük ortalama piyasa takas fiyatı yüzde 1.3’lük artışla 222,32 TL olarak belirlendi.  

Spot elektrik piyasasında gün öncesi fiyatlarında yaşanan iki günlük düşüşün ardından rakamlar yükselmeye devam ediyor. Haftanın son iş günü için Piyasa Takas Fiyatı (PTF) 222,32 TL/MWh seviyesinde oluştu. Gün ortalamasında yaşanan yüzde 1.2 lik artış, dünkü fiyata göre çok büyük bir farklılık yaratmadı. Ancak günün maksimum fiyatı olan 249,67 TL/MWh aynı zamanda Temmuz ayının da maksimum fiyatı oldu. Minimum fiyat saat aralığı ise 06:00-07:00 dilimine kaydı ve 184,99 TL/MWh olarak gerçekleşti. 

Fiyatların bu denli dalgalanmasında doğalgaz çevrim santralleri ile rüzgar ve hidroelektrik santrallerinin durumu belirleyici oldu. Yağışlar devam etmesine rağmen HES’ler geçen haftaya oranla daha düşük su kaynaklı elektik üretimi gerçekleştirirken, rüzgar santrallerinin üretimdeki payı da geriledi. Doğalgaz santralleri ise ayın son günlerine gelindiği için dolmak üzere olan aylık gaz kullanım taahhütlerinden dolayı daha kısıtlı üretim yaptılar. 

Gaz santrallerinin bu durumu nedeniyle Temmuz ayının son günleri boyunca gündüz fiyatlarının 245 TL/MWh seviyelerinde oluşacağını söyleyebiliriz. 

Duru EGELİ - Enerji Günlüğü