Star Rafinerisi inşaatına ek süre

Enerji Günlüğü - Petkim PETKM Star Rafinerisi projesi kapsamında EPDK'ya yapılan başvuru ile daha önce 60 ay olarak belirlenen rafineri tesisi tamamlama...

Enerji Günlüğü - Petkim PETKM Star Rafinerisi projesi kapsamında EPDK'ya yapılan başvuru ile daha önce 60 ay olarak belirlenen rafineri tesisi tamamlama süresinin 100 aya çıkarıldığını duyurdu.

Petkim'den KAP'a yapılan açıklamada, SOCAR Turkey'in ana hissedarı olduğu Star Rafinerisi projesi kapsamında, EPDK'nın 23 Haziran 2010 tarihinde rafinerici lisansı vermesinden itibaren 60 ay olarak belirlediği rafineri tesisi tamamlama süresi 100 aya çıkarıldığı belirtildi. Açıklamada, rafineri yatırımının tamamlanması için belirtilen 49 aylık takvimde ise bir değişiklik olmadığı belirtilerek, "Daha önce EPDK'nın belirlediği sürenin 2015 yılında, planladığımız takvimden önce, bitiyor olması nedeniyle bu tür bir süre uzatımı izni alınmıştır" denildi.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da Reuters'a yaptığı açıklamada "EPDK 60 aydan fazla lisans veremediği için 2010 yılında alınmış lisansın bitiş süresi 2015 olduğu ve bizim programımızdan geride kaldığı için mecburen uzatma istedik. Ama rafineride bir gecikme veya bitiş tarihlerinde bir değişim söz konusu değil" dedi. Yavuz ayrıca rafineri için gereken finansmanı kapatma aşamasına yakın olduklarını söyledi.

2017 yılında tamamlanması planlanan toplam 10 milyon ton kapasiteli Star Rafinerisi'nde yılda 500 bin ton jet yakıtı, 6 milyon ton dizel, 500 bin ton petrokok, 300 bin ton LPG ve 1,6 milyon ton nafta üretilmesi hedefleniyor.