TANAP`ın temeli 17 Mart`ta atılacak

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli 17 Mart'ta Kars’ta atılacak.Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden...

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli 17 Mart'ta Kars’ta atılacak.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ve Türkiye’de yapılan en büyük boru hattı projesi olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temeli 17 Mart’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Kars’ta atılıyor.

Haziran 2012'de imzalanan TANAP ile ilk gaz akışının 2018'de başlaması ve yıllık taşıma kapasitesinin 2018’de 6 milyar metreküp,2019’da 16 milyar metreküp, 2023’te 24 milyar metreküp, 2026’da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

Türkiye’de 20 il ve 67 ilçeden geçecek olan toplam1850 km'lik hat, 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak.

TANAP TÜRKİYE'Yİ AVRUPA ENERJİ GÜVENLİĞİNDE KİLİT ÜLKE YAPACAK

HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü Efgan Nifti’ye göre, Türkiye dünyada enerji ihtiyacı hızla artan ülkelerin başında geliyor. Sadece doğalgaz tüketimimiz son 10 yılda nerdeyse 3 kat artarak 45 milyar metreküpün üzerine çıktı ve bu miktarın nerdeyse yüzde 98’ini ithal etmekteyiz. Türkiye bu doğrultuda enerji arz güvenliğinin temini için kaynak çeşitliğine özel önem veriyor. TANAP’ın gerçekleşmesi ile beraber 2018 yılı itibariyle Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılacak. Şu anda toplam doğalgaz ithalatımızda yüzde 9 olan Azerbaycan’ın payı TANAP’ın ilk aşamasının sonuçlanmasıyla beraber yüzde 15’e yükselecek. Projenin en üst kapasiteye ulaşmasıyla birlikte sadece Azerbaycan değil, bölgemizdeki Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden de enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması söz konusu olacak. Tüm bunlar Türkiye’nin stratejik hedefi olan “enerji merkezi” olmasını destekleyecek ve daha ileri aşamaya taşıyacak. 12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan TANAP Türkiye’yi aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından kilit ülke konumuna getirecek. TANAP’ta yüzde 30 hisseye sahip Türkiye aynı zamanda Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en büyük ikinci ortağı. Tüm bunlar Türkiye’nin artık sadece transit ülke değil, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında çok farklı bir rol üstlendiğini gösteriyor.