TAP'ın maliyeti belli oldu

Enerji Günlüğü - Azeri doğal gazını Türkiye-Yunanistan sınırından İtalya'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) maliyeti 4,5 milyar...

Enerji Günlüğü - Azeri doğal gazını Türkiye-Yunanistan sınırından İtalya'ya taşıyacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) maliyeti 4,5 milyar euro olacak.

TAP Genel Müdürü Ian Bradshaw yaptığı açıklamada, "Belli olmayan sözleşme fiyatları nedeniyle net bir rakamdan bahsedemiyorduk. Ancak artık söyleyebiliriz. TAP’ın toplam maliyeti 4,5 milyar euro olacak" diye konuştu.

TAP için tam finansman problemlerinin çözüldüğünü belirten Bradshaw, Şah Deniz 2 sahasından ilk gaz satışının 2018 yılında yapılacağını ve Avrupa'nın ilk gazı 2020 yılında alacağını ifade etti. Bradshaw, boru hattında kompresör istasyonları inşaatının 2017 ilk çeyrekte başlayacağını da aktardı. 

 TAP, Yunanistan’ın kuzeyinden Arnavutluk ve Adriyatik'e geçecek. Boru hattının sualtı bölümü ise Fieri yakınlarında başlayıp Lecce'deki San Foca’da sona erecek. TAP'ın uzunluğu Yunanistan'ın kuzey kesiminden geçecek 550 km, Arnavutluk üzerinden 215 km,  Adriyatik Denizi'nden geçecek 105 km ve İtalya üzerinden 8 km ile toplamda 878 kilometre. 

TAP’ın hissedarları Socar (%20), BP (%20), Snam (%20), Fluxys (%19), ENAGAS (%16) ve Axpo (%5) olarak sıralanıyor.