TEİAŞ, piyasayı elektrik arızalarından haberdar edecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'ne (TEİAŞ) bağlı Milli Yük Tevzi Merkezi (MYTM), elektrik iletim hatlarında meydana gelen hat...

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'ne (TEİAŞ) bağlı Milli Yük Tevzi Merkezi (MYTM), elektrik iletim hatlarında meydana gelen hat ve trafo arızalarıyla bakım çalışmalarını serbest elektrik piyasası katılımcılarına duyurmakla yükümlü kılınıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nde (DUY) değişikliğe hazırlanıyor. Değişikliğin nedeni, elektrik sektöründe dağıtım ve satış faaliyetlerinin birbirinden ayrıştırılmasına yönelik kanun emrinin yürürlüğe girecek olması nedeniyle alt mevzuatta da buna paralel değişikliklerin yapılması zorunluluğu... EPDK tarafından sektördeki ilgili kişi, kurum ve kuruluşların görüşüne açılan DUY'daki değişikliklerden biri de elektrik iletim hatlarındaki hat ve trafo arızaları ile bakım çalışmalarının piyasa katılımcılarına duyurulmasıyla ilgili. EPDK'nın değişiklik taslağına göre yönetmelikte yer alan Sistem İşletmecisinin Sorumlulukları başlığı altında yer alan maddelere bir yenisi eklendi.
Yeni eklenen (j) maddesi şöyle:
(j - İletim sisteminde meydana gelen hat ve trafo arızaları ile planlı ve plansız olarak yapılacak bakımlarla ilgili bilgilerin PYS aracılığıyla piyasa katılımcılarına duyurulması. [(j) bendinde yer alan bu yeni hüküm, bu fıkranın yayımı tarihinden 2 ay sonra yürürlüğe girecektir.])
Yönetmeliğe eklenmesi önerilen bu maddede sözü edilen Sistem İşletmecisi ise TEİAŞ bünyesinde yer alan ve elektrik enerjisi arz ve talebinin gerçek zamanlı olarak dengelenmesinden ve sistem işletiminden sorumlu olan Milli Yük Tevzi Merkezi (MYTM) birimini ifade ediyor.