Tesla Çin’den araç parçaları temin etmeyecek 

ABDli elektrikli araç üreticisi Tesla, önümüzdeki iki yıllık süreçte tüm araç parçalarını Çin dışındaki kaynaklardan temin edecek.

Enerji Günlüğü - Wall Street Journal’ın haberine göre Tesla, ABD'de üretilen araçlarında Çin'de üretilen bileşenlerin kullanımını sonlandırmak amacıyla tedarikçilerine yeni bir yönerge iletti. Elon Musk'ın sahibi olduğu şirket, önümüzdeki iki yıllık süreçte tüm araç parçalarının Çin dışındaki kaynaklardan temin edilmesini sağlamayı hedefliyor.

OTOMOTİVDE ÇİNE BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Geçen hafta General Motors da tedarikçilerine üretim hatlarındaki Çin malı parçaların çıkarılması talimatını iletmişti. Tesla ve General Motors'un bu kararları, ABD otomotiv endüstrisinde Çin'e olan bağımlılığı azaltma sürecinin yeni bir aşaması olarak değerlendiriliyor.

TESLA’NIN ÇİN’DE PERFORMANSI ZAYIFLADI

Öte yandan Tesla, Ekim ayında Çin’de üç yılın en zayıf performansını sergiledi. Tesla, ABD’den sonraki en büyük ikinci pazarı Çin’de geçen ay 26 bin 6 adet araç satabildi. Şirketin Çin’deki satışları, Eylül ayındaki 71 bin 525 adetlik satışın altında kaldığı gibi bir önceki yıla göre de %35,8 düşüş gösterdi. 

Ayrıca Tesla’nın bölgenin elektrikli araç pazarındaki payı, bir önceki ay görülen %8,7 seviyesinden %3,2’ye düştü. Bu oranın da üç yıldan uzun bir süredir görülen en düşük seviye olduğu kaydedildi.

Tesla’nın Çin’de üretip yurt dışına ihraç ettiği araç sayısı, Ekim ayında 35 bin 491 adede yükselerek son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.