Tredaş’tan şah kartal ve leylekleri koruma projesi

Trakya Elektrik Dağıtım AŞ ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Trakya’yı üreme bölgesi olarak kullanan göçmen kuşlardan şah kartal ve leylekleri korumaya yönelik proje başlattı.

Enerji Günlüğü - Kuzey ve Güney Yarım Küre arasındaki iki ana kuş göç yolundan birinin geçtiği Türkiye’nin Trakya Bölgesi, pekçok göçmen kuşun aynı zamanda üreme bölgesi. Bu konumu Trakya’yı nesli tükenme tehlike ile karşı karşıya olanlar başta olmak üzere, göçmen kuşların korunması konusunda kritik bir bölge haline getiriyor. 

Bu gerçekten hareketle, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 1. Bölge Müdürlüğü ile Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) tarafından, leylekler, nesli tükenme tehlikesi altındaki Şah Kartal ve diğer göçmen kuş türlerinin popülasyonlarının korunması ve yaşam alanlarının sürdürülebilirliği için bir proje başlattı.

Trakya’nın biyolojik çeşitliliğini izlemeyi, sürdürülebilir habitat yönetimini sağlamayı ve toplumda doğa koruma bilincini artırmayı hedefleyen proje kapsamında, yaşam döngülerinin takibi amacıyla bölgedeki leylek ve şah kartal yavruları halkalanmaya başlandı.

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesi Karakavak Köyü merkezli Trakya’nın Kuşlarını Halkalıyoruz projesinde 14 Haziran Cumartesi günü düğmeye basıldı. Projenin tanıtımına Hayrabolu Kaymakamı Eyüp Fırat, Hayrabolu Belediye Başkanı Tuncay Başoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin ve çok sayıda davetli ile Karakavak Köyü sakinleri katıldı.

LEYLEK YUVASI NASIL YAPILIR?

Etkinlikte katılımcılar, önce bir leylek yuvasının yapımını, ardından da leylek halkalama işlemini izleme fırsatı buldu. Ayrıca, Türkiye’de nesli tehdit altında olan Şah Kartal yavrularını halkalamak ve yuva incelemesi yapmak üzere Oklalı Köyü’ne de özel bir ziyaret gerçekleştirildi. Burada da Trakya ve Sinop Üniversitelerinden uzmanlarca şah kartal yavrularının halkalanması uygulaması yapıldı.

KUŞLAR UYDUDAN İZLENECEK

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, projenin temel hedefinin; kuşların göç yollarını, yaşam alanlarını ve üreme başarılarını belirlemek, insan kaynaklı tehditleri ortaya koymak ve tüm bu verilerle koruma stratejileri geliştirmek olarak özetledi. Ulu’nun verdiği bilgiye göre proje kapsamında gelecek beş yılda 500 leylek ve 100 şah kartal halkalanacak. Ayrıca en az 15 şah kartal ve 5 leyleğe uydu vericili GPS takılacak. İlk yıl şah kartal ve leylekler halkalanacak; ikinci yıldan itibaren ise halkalama çalışmaları ile birlikte uydu vericili GPS ile bireysel takip süreci başlayacak. Bu çalışmalara, önümüzdeki süreçte Trakya Bölgesi’nde diğer öncelikli türler de dâhil edilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Trakya genelinde sürdürülen kuş göçü izleme çalışmalarının yapıldığını anlatan Fahrettin Ulu, sadece türleri değil, aynı zamanda göç rotaları üzerindeki tehditleri de kayıt altına alarak, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir veri tabanı oluşturduklarını ifade ederek, “Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.

ERGİN: DOĞA VARSA BİZ DE VARIZ

TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, IC Holding’in sürdürülebilir gelecek vizyonun bir temsilcisi olarak, doğayla uyumlu çözümlere yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti. Ergin “biyolojik çeşitliliğin ve ortak geleceğin korunmasına yönelik kararlı bir çaba” olarak nitelendirdiği projenin, sulak alanlardan meralara, ormanlardan açık arazilere kadar pek çok yaşam alanının, yaban hayatı açısından ne denli kıymetli olduğunu da gözler önüne sereceğini anlattı. Ergin “Amacımız; doğa koruma bilincini Trakya’nın tarlalarından okullarına, şehirlerinden köylerine kadar tüm bölgeye yaymak ve bu bilinci hep birlikte yaşatmaktır. TREDAŞ bugüne kadar, Trakya’nın çeşitli alanlarında yaklaşık 1000 adet leylek platformunun montajını gerçekleştirdi. Kuş ölümlerini önlemek amacıyla birçok bölgede kuş dostu enerji altyapıları oluşturuldu ve bu yöndeki çalışmalar devam ediyor” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü