Tüpraş yeşil hidrojen üretimine odaklanıyor

Yeşil hidrojen üretimine yönelik çalışmalar yürüten Tüpraş, Avrupa hidrojen pazarının lider paydaş kuruluşu “Hydrogen Europe” üyesi oldu.  

Enerji Günlüğü - Tüpraş, 2025’ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçerek, hidrojen üretiminden oluşan emisyonlarını 2040 yılında sıfırlamayı hedefliyor.

Tüpraş, enerji sektörünün geleceğinde de liderliği hedefleyen Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında öncelikli iş alanlarından olan “yeşil hidrojen” üretimine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa hidrojen pazarının lider paydaş kuruluşu olan “Hydrogen Europe”a üye olan Tüpraş, hidrojen alanında iletişim ağını güçlendirirken, Avrupa’da ve dünyada aynı hedefler doğrultusunda yürütülen hidrojen ekosisteminin bir parçası oldu.

PROJELERE KATILIM SAĞLAYABİLECEK

Enerji alanında dünyaya yeni bir kapı açan yeşil hidrojenin canlı bir ekosistem olarak çalışmasını ve ileriye dönük projelerle desteklenmesini hedefleyen Hydrogen Europe üyeliği ile Tüpraş, platformdaki koordinasyon gruplarına dahil olmanın yanı sıra Temiz Hidrojen Ortaklığı (Clean Hydrogen Horizon Joint Undertake) ve Ortak Teknoloji Girişimleri (Joint Technology Initiatives) projelerine katılım sağlayabilecek. 

"ÇOK YÖNLÜ BİR OYUNCU OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Hydrogen Europe üyeliğinin, Tüpraş’ın, 2050’de Karbon Nötr olma hedefiyle,Türkiye enerji sektörünün temiz enerji dönüşümünde liderliği amaçladığı Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında önemli bir adım olduğunu belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu değer zincirinin bir parçası olmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. 

Yelmenoğlu, ““Dönüşüm planımız yeni enerji türlerine yönelik talebi karşılamak üzerine kurulu. Önemli yatırım alanlarımızdan biri de sıfır karbonlu elektrik üretimi ve bu elektriği kullanarak yeşil hidrojen üretmek. 2030 yılına kadar yaklaşık 1 GW’lık sıfır karbonlu elektrik üretim portföyüne ulaşmayı amaçlıyoruz. Mevcut durumda Türkiye’nin en büyük hidrojen üreticisi konumundayız ve stratejimiz dahilinde, elektrolizörlerle yeşil hidrojen üretimine odaklanıyoruz. 2025’ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçerek, hidrojen üretiminden oluşan emisyonlarımızı 2040 yılında sıfırlamayı hedefliyoruz. 2030’da lojistik ve ağır taşımacılık alanında yeşil hidrojen satışı yapmaya başlamayı, geleceğin yakıtı olan yeşil hidrojen değer zincirinde farklı alanlarda da faaliyet göstererek, ulaşım başta olmak üzere farklı birçok sektöre hizmet veren, ihracat potansiyellerini değerlendirerek AB ile Türkiye arasındaki köprü konumunda çok yönlü bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” dedi.