Türk şirketi VASTAŞ`tan Nabucco`ya, TANAP`a özel vana

Enerji Günüğü - Valf ve aktuatör üreticisi VASTAŞ, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını giderecek en büyük projelerden 56 inçlik Nabucco ve TANAP boru...

Enerji Günüğü - Valf ve aktuatör üreticisi VASTAŞ, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını giderecek en büyük projelerden 56 inçlik Nabucco ve TANAP boru hatları için özel vana (valf ve aktuatör) üretti.
VASTAŞ’ın ürettiği Türkiye’nin en büyük doğal gaz boru hattı valfi görücüye çıktı. Söz konusu valf, bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bugün Ankara'daki Enerji Kongresi'nde açılışını yaptıktan sonra VASTAŞ CEO’su Nedim Ergin ile birlikte Türkiye’nin en büyük doğal gaz boru hattı valfini çalıştırdı. Yıldız şirket yetkililerine çalışmaları için teşekkür ederek başarılarından dolayı kutladı.
Doğalgaz projelerinde bugüne kadar kullanılan en büyük boru hattı vanaları 40 inç olurken, Nabucco ve TANAP gibi boru hattı projelerinde rol üstlenmesi beklenen VASTAŞ ilk defa 56 inç vana ve aktuatör prototipini üretti.
7 bin çeşitlik valf ve aktuatör ürün portföyü ile dünyada sayılı doğalgaz ve petrol projelerinde boy gösteren VASTAŞ halen 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Valf, güç ünitesi, enstrümantasyon ve otomasyon ile komple kombine bir sistem sunan VASTAŞ, dünyada kombine üretim yapan ilk 10, Avrupa’da ise ilk 3’de yer alıyor.
VASTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Ergin "56inçlik vana ve aktuatörü geleceğin projelerine hazırlık olmak üzere, tedarikçilerimizin de dahil olduğu bir ARGE ekibi ile ürettik. Bundan heyecan duyuyoruz. Bu ürünler boru hattının en stratejik ürünleridir, Türk mühendis ve işçisinin başarısını göstermektedir" dedi.
Açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı Enerji Kongresi'ne katılanlar arasında; KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prof. Hashim Bin Abdullah Yamani, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali İbrahim Al-Naimi, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, CANDU Bölge Başkan Yardımcısı John Saroudis, Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Başkanı Michael Davey ve Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol de vardı.