Türkiye Karadeniz’de doğalgaz buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettiğini söyledi. 

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettiğini söyledi. 

Dolmabahçe Ofisi’nde Millete Sesleniş konuşması gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Derin Deniz Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de bulunan Tuna-1 kuyusu çevresinde 320 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz rezervi bulduğunu duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, keşifle ilgili konuşmasında Türkiye’nin sismik araştırma gemilerinin tamamen yerli kaynaklarla yürüttüğü çalışmaların nihayet sonuç verdiğini söyledi ve şöyle konuştu, “Sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür. Sondaj ve sismik araştırmalarda dışa bağımlılık kalmamıştır. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı sondaj çalışmaları sonucunda 320 milyar m3 doğalgaz rezervi keşfetti”. 

KEŞFİN YAPILDIĞI SAHA SAKARYA GAZ SAHASI ADINI ALDI

“Tuna-1 diye adlandırılan alanı, Sakarya Gaz Sahası adıyla anacağız. Bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha geniş kaynakların müjdecisidir. Hedefimiz 2023’te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Böylece bunca yıl sabırla yürüttüğümüz çalışmaların ilk ve en büyük meyvesini aldık. Fatih ve Yavuz gemilerimiz Akdeniz’de ve Karadeniz’de 9 derin deniz sondajı yaptık. Sonuncusunda müjdeyi verme şerefine nail olduk. İnşallah Akdeniz’de de bekliyoruz”.

YILSONUNDA KANUNİ GEMİSİ DE DEVREYE GİRECEK

Kanuni gemisinin de bakım çalışmaları tamamlandıktan sonra yılsonunda devreye gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Biz de arayacağız ve inşallah, bulacağız. Karada da armaya devam edeceğiz. Diğer ülkelerdeki arama ruhsatlarımızı da arttırıyoruz. Cari açığın en büyük sebebi her zaman enerji olmuştur. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar durmayacağız. Geleceğin teknolojilerine de yatırımlarımız sürecek. Türkiye artık hiçbir alanda birilerinin gölgesine sığınma ihtiyacı duymadan ayakta duracak iradeye ve kaynağa sahiptir”.

ORTADA DOLAŞAN HARİTALAR AVRUPA’YA ZARAR VERİR

Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’deki iddialarıyla ilgili de konuşan Erdoğan, “Avrupa’yı, kendi mevzuatının sınırları dışına çıkan tasarrufları konusunda uyarıyoruz. Ortada dolaşan saçma sapan haritalar, gelecekte Avrupa’ya zarar verecektir. Türkiye kimsenin hakkını yemeden ve hakkını da kimseye yedirmeden mücadelesini sürdürecektir. Sakarya Gaz Sahası’yla önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğunu görüyoruz. Ülkemize milletimize ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum”.