Türkiye’nin bor treni Çin’e uğurlandı

Türkiye’den Çin’e demiryoluyla ilk bor ihracatı, bugün eski Ankara Gar’ından hareket eden bor yüklü tren ile başladı. 

Enerji Günlüğü - Türkiye’den Çin’e demiryoluyla ilk bor ihracatı, bugün eski Ankara Gar’ından hareket eden bor yüklü tren ile başladı. 

Dünya bor pazarı lideri Türkiye, ihracat yollarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce deniz yoluyla boru dünyaya ihraç eden Eti Maden İşletmeleri, şimdi de boru demir yoluyla dünyaya taşıyacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden Türkiye'den Çin'e gidecek bor yüklü tren, bugün saat 10.00’da düzenlenen bir törenle eski Ankara Garı'ndan hareket etti. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı.

BOR TOPLAM 7 BİN 792 KM YOL KATEDECEK

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çin'e ihraç edilen bor madeni, 42 konteyner içerisinde Çin'in Xian şehrine taşınacak. Eskişehir Kırka’dan yola çıkan rafine bor ürünleri yüklü trenin yurt içi yolculuğu Ankara-Sivas-Kars güzergahı ve Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi geçişinin ardından Çin'de son bulacak. Toplamda 7 bin 792 kilometre yol kat edecek borun Çin yolculuğu 15-20 gün sürecek. Yolculuk boyunca 2 kıta, 2 deniz aşılacak ve 5 ülkeden geçiş yapılacak.

“2020’DE KÜRESEL BOR TALEBİNİN %57’SİNİ KARŞILADIK”

Uğurlama töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden ihracatı içerisinde en önemli kalemlerden birinin bor madeni olduğunu belirterek, 2020 yılında her türlü olumsuzluğa rağmen 1,73 milyon ton bor satışıyla dünya bor sektöründeki liderliğin sürdürüldüğünü ve küresel talebin yaklaşık yüzde 57’sinin karşılandığını ifade etti. 

Dönmez, lojistik ağının çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesinin, daha çok pazara ulaşma ve mevcut pazarlara daha kısa sürede ulaşmada son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Kuşak ve Yol Projesi’nde Türkiye kilit bir role sahip. Son yıllarda demiryollarında yaptığımız yatırımlar bu projeyle birleşince yaklaşık 40 milyon metrekarelik bir alanda 60’dan fazla ülke ve 4,5 milyarlık dünya nüfusu internal ağına girdi. Londra ve Pekin arasındaki networkün güçlenmesi, güzergah üzerindeki yaklaşık 25 trilyon dolar büyüklüğündeki ülke ekonomilerinin daha da büyümesi bizim için yeni fırsat pencereleri açıyor. Bugün burada Eti Maden ve TCDD işbirliği ile bu fırsatın değerlendirilmesine yönelik ilk adımı atıyoruz. Türkiye’den Çin’e demiryoluyla ilk bor ihracatını gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü