Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov’un ev sahipliğinde Bakü’de düzenlenen 5. Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu’nda konuştu.
Küresel enerji sektörünün giderek daha fazla elektrik merkezli hale geldiğine değinen Bayraktar, ulusal elektrik şebekelerinin birbirleri ile bağlanmasını stratejik bir iş birliği alanı olarak değerlendirirdi.
Dünyanın elektrikleştiği bir dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde de elektriğin daha fazla öne çıkmaya başladığını kaydeden Bayraktar şöyle dedi:
“Üç çok önemli proje hakkında çalışıyoruz. Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye elektrik iletim hattının gelmesi, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Bulgaristan’ın (Elektriğin TANAP'ı olarak nitelendiriliyor) dörtlü yeşil enerji koridoru ve belki bizim de parçası olacağımız Karadeniz’in altından yine Avrupa’ya gidecek, Romanya ve Macaristan’a ulaşacak elektrik iletim hattı. Bu üç hatla beraber aslında Türkiye ve Azerbaycan, dünyaya ve bölgeye yeni şeyler öneriyor.”
TÜRK DÜNYASINI BAĞLAYABİLİR
"Elektriğin TANAP'ı" projesi ile ilgili bir soru üzerine Bakan Bayraktar, “Buradaki ana fikir yine 4 ülkeyi birbirine bağlamaktır. İlk adım olarak, mevcut altyapıyı kullanarak başlamak istiyoruz. Amaç, mevcut altyapıyı kullanarak bu projeleri adım adım geliştirmek, büyütmek ve kapasiteyi artırmaktır. Ayrıca bunu Kazakistan ve Özbekistan ile imzaladığınız anlaşmayla birleştirdiğimizde, tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacağını düşünüyorum” karşılığını verdi.
ELEKTRİFİKASYONA DAĞRU
Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov da “Petrol ve doğal gaz alanındaki başarılı iş birliğimizi elektrifikasyona doğru taşımak istiyoruz” dedi. Sadece elektrik enerjisinin üretimini değil, aynı zamanda elektrik enerjisi için bağlantıları da müzakere ettiklerini söyleyen Şahbazov, “Azerbaycan ve Türkiye vasıtasıyla geniş bir bölgeyi, Avrasya’yı birbirine bağlamak istiyoruz.” diye konuştu.
BAĞLANTISALLIĞA ÖZEL ÖNEM
Bakanlar Bayraktar ve Şahbazov, attıkları imzalarla forum protokolünü güncelleyerek ikili ve bölgesel projelerin bütüncül olarak ele alınması ve kurumsal bir şekilde takibi amacıyla ‘elektrikte bağlantısallık’ konusunun daha detaylı çalışılmasını kararlaştırdı. Bundan sonraki forumlarda, çalışma gruplarından biri elektrikte bağlantısallık konusuna özel olarak odaklanacak.
Enerji Günlüğü - BAKÜ / İSTANBUL