Türkmen gazı Güney Asya yolunda

Enerji Günlüğü - Türkmenistan’ın öncülük ettiği Türkmenistan-Afganistan- Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesine dünyanın dev enerji...

Enerji Günlüğü - Türkmenistan’ın öncülük ettiği Türkmenistan-Afganistan- Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesine dünyanın dev enerji şirketleri büyük ilgi gösteriyor. Türkmen yönetimi, söz konusu projeye dünyanın dev enerji şirketlerinin çekmek için önemli bir adım attı. Yabancı yatırımcıların ve firmaların da ilgisini ve desteğini çekebilmek için Türkmenistan stratejik bir karar alarak, söz konusu çalışmaları dünyanın finans merkezlerine taşımayı uygun buldu. ABD’nin New York, İngiltere’nin Londra şehirleriyle Uzak Doğu’nun finans ve yatırım merkezi Singapur’da tanıtım toplantıları gerçekleştiriliyor. Söz konusu projenin ise en büyük destekçisi Asya Kalkınma Bankası.

ABD’nin Chevron, Exxon Mobil, İngiltere’nin British Petrolium (PB), BG Group, Almanya’nın RWE ve Malezya’nın Petronas şirketleri bu projeyle ilgileniyor. Rusya, Çin ve İran’a doğalgaz ihraç eden ve enerji hatlarını çeşitlendirmek isteyen Türkmen yönetimi, bu projeye büyük önem veriyor. Türkmen gazını Güney Asya ülkelerine taşıyacak TAPİ projesiyle Türkiye ve Rusya’da ilgileniyor. 2008 yılındaki verilere göre, projenin maliyetinin 7,6 milyar doları bulması bekleniyor. Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasında başlayacak olan TAPİ projesi, bin 700 kilometrelik hatla Hindistan’a kadar ulaşacak. Bu hat hayata geçirildiği takdirde Hindistan ilk doğalgaz boru hattına sahip olacak. Hindistan halihazırda doğalgaz ihtiyacını LPG taşıyan tankerlerden karşılıyor.