Türkmenistan bu yıl doğalgaz üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, 2015 yılında doğalgaz üretimini 83,8 milyar metreküpe, ihracatını ise 48 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor.Türkmenistan,...

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, 2015 yılında doğalgaz üretimini 83,8 milyar metreküpe, ihracatını ise 48 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

Türkmenistan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, başkanlığını yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında, doğalgaz üretimini 83,8 milyar metreküpe, ihracatın ise 48 milyar metreküpe çıkarılacağını söyledi.

Türkmenistan'ın doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke olduğunu hatırlatan Türkmen lider, doğalgaz üretiminin ve ihracatının arttırılması yönünde gereken çalışmaların yapılması konusunda ilgili yetkililere talimatta bulundu.

PETROL ÜRETİMİ DE ARTIRILACAK

Berdimuhamedov, bu sene petrol üretiminin de 11 milyon 110 bin tona çıkarılması konusunda ilgili yetkililere talimatta bulunarak, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının arttırılması, enerji kaynaklarının çeşitli yollarla dünya pazarına ulaştırılması, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin hızlandırılması konusunda yapılan çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettirilmesini istedi.

Rusya, İran ve Katar'dan sonra doğalgaz rezervi bakımından dünyanın en büyük 4.üncü ülkesi olan Türkmenistan, Çin, Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç ediyor.