TÜRKOTED: Enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ulusal görev

Enerji Günlüğü - Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) Başkanı Özkan Ağış, enerji ithalatındaki zorunluluğun yılda...

Enerji Günlüğü - Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) Başkanı Özkan Ağış, enerji ithalatındaki zorunluluğun yılda yaklaşık 60 milyar dolarlık bir ithalat faturası getirdiğini belirterek, yerli kaynak kullanımını arttırarak ithale bağımlılığı azaltmanın herkesin ulusal görevi olduğunu bildirdi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Makine Kurulum Hurda Atık ve Bertaraf Sanayi Grubu tarafından düzenlenen "Enerji Verimliliği" toplantısında konuşan Ağış, üretimde enerji verimliliğinin, birim enerji kaynağı ile mümkün olan en yüksek ikincil enerji elde etmek, tüketimde enerji verimliliğinin ise mevcut enerjinin mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanılması olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği konusunun, enerji üretiminden tüketimine kadar, birincil ve ikincil enerji kaynaklarının en yüksek tasarrufla kullanılması olduğunu dile getiren Ağış, yapılabilecek tasarrufun büyük ölçüde teknolojik gelişmişliğe ve rekabetçi piyasa kurallarının uygulanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

“ENERJİ KAYNAKLARIMIZIN YÜZDE 72'Sİ İTHAL YOLLA KARŞILANIYOR”

Ağış, Türkiye'nin bilinen ve bulunan enerji kaynaklarının yeterli olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Bugün enerji kaynaklarımızın yüzde 72'si, petrol ihtiyacımızın yüzde 93'ü doğalgazın yüzde 98'i, yüksek kaliteli kömür ihtiyacımızın yüzde 80'i ithal yoluyla karşılanmaktadır. Bu zorunluluk bize yaklaşık yılda 60 milyar dolarlık bir ithalat faturası getirmekte. Bu fatura da cari açığımızı arttırmaktadır. Son 10 yılda ithale bağımlılığı düşürmek için yapılan çalışmalar sadece 2 puanlık azalma sağlayarak yüzde 74'ten yüzde 72'ye indirebildi. Yerli kaynak kullanımını arttırarak, ithale bağımlılığını azaltmak herkesin ulusal görevi.”