Uğurlu: Elektrik kesintilerinin önüne çeşitlendirmeyle geçilir

Enerji Günlüğü - EMO İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu, son dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin Türkiye’nin doğalgaza bağımlılığının bir...

Enerji Günlüğü - EMO İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu, son dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin Türkiye’nin doğalgaza bağımlılığının bir sonucu olduğunu belirterek, “elektrik üretimini çeşitlendirmemiz lazım” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu, son günlerdeki sık elektrik kesintileri konusunda açıklama yaparak, enerjide çeşitlenmeye gidilmemesi halinde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti.

ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIMIN DEVLET ELİYLE YAPILMALI

Son 10 yıldan beri elektrik üretiminin büyük oranda doğalgaza bağlı yapıldığını kaydeden Uğurlu, “Türkiye, enerjide doğalgaza bağımlılığın cezasını çekiyor.” dedi.

EMO Şube Başkanı Uğurlu, Türkiye’deki elektrik üretim santrallerinin kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Aldığımız bilgilere göre doğalgaz yetersiz geldiğinden dolayı üretim santrallerinde sıkıntı var. Bu da şehirlerde belli oranlarda kesintiler yapılarak tolere edilmeye çalışılıyor. Ayrıca doğalgazla üretim yapan santrallerin fiyatla ilgili beklentilerinin olduğu, bundan dolayı bir pazarlık sürecinden dolayı kesintiler yapıldığını söyleniyor. Geçmişte de benzer pazarlıklar söz konusu olmuştu. Sermaye şirketleri, ürettikleri elektriği devlete satmak zorunda. Sonuçta santralleri istedikleri zaman çalıştırmama hakkına sahipler. Dolayısıyla bunlar, kâr etmeme noktasına geldiğinde veya bir şekilde kârlılığı düştüğünde, halkı düşünmeden elektriği kesebilir. O yüzden elektrik üretim ve dağıtımın devlet eliyle yapılması ve halkın ihtiyacının bir şekilde sağlanması lazım.'dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

“Türkiye’de elektrik üretiminde doğalgaza bağımlı olmamızın zararlarını görüyoruz. Elektrik üretimini çeşitlendirmemiz lazım" diyen Özcan Uğurlu,öz kaynaklara dayalı, rüzgâr, güneş, çevreyle uyumlu termik ve hidroelektrik santrallerinin oranlarının arttırılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Cihan