Uniper İngiltere’deki kömür santralindeki birimini erken kapatacak

Almanya merkezli Uniper, İngiltere’deki 2000 MW’lık Ratfcliffe Kömür Santrali’ndeki 500 MW’lık üniteyi iki yıl erken kapatacak.

Enerji Günlüğü - Almanya merkezli Uniper, İngiltere’deki 2000 MW’lık Ratfcliffe Kömür Santrali’ndeki 500 MW’lık üniteyi iki yıl erken kapatacak.

2024 yılı Eylül ayı sonunda ülkede kömürden elektrik üretimini sonlandıracağını açıklayan İngiltere’de faaliyette olan son iki santralden biri planlanandan daha erken kapasite azaltacak. Almanya merkezli enerji şirketi Uniper yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Nottinghamshire bölgesinde bulunan ve 500’er MW’lık dört üniteden oluşan 2 bin MW kapasiteli Ratfcliffe Kömür Santrali’ndeki bir ünitenin iki yıl erken kapanacağını duyurdu. İngiltere'de faal durumdaki iki kömür yakıtlı santralden biri olan santralin 500 MW’lık ünitesi 2022 yılı Eylül ayı sonunda kapatılacak. Santral ise 2024 yılı Eylül ayı sonunda tamamen kapatılacak. 

Finlandiya kamu enerji şirketi Fortum'un hisselerinin büyük çoğunluğuna sahip olduğu Uniper yaptığı açıklamada, "Hükümetin açıkladığı kömürden çıkış tarihinden iki yıl önce dört 500 megavatlık üniteden birini kapatarak, Birleşik Krallık sistemindeki kömür üretimini azaltmak için bu fırsatı kullanıyoruz” ifadesini kullandı. Şirket, 500’er MW’lık kalan üç ünitenin ise kömürden çıkış tarihine kadar üretime devam edeceğini de kaydetti. 

1968 yılında faaliyete başlayan santral dışında İngiltere’de Fransız şirket EDF’nin işlettiği West Burton A Kömür Santrali bulunuyor. EDF santrali 2022 yılı sonunda kapatmayı planlıyor.