Ürdün yüksek akaryakıt vergisini savundu

Enerji Günlüğü - Ürdün, toplam vergi gelirinin yüzde 13’ünü oluşturan yüksek petrol ürünleri vergisinin hazineyi desteklemek için gerekli olduğunu...

Enerji Günlüğü - Ürdün, toplam vergi gelirinin yüzde 13’ünü oluşturan yüksek petrol ürünleri vergisinin hazineyi desteklemek için gerekli olduğunu açıkladı.

Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Salih el-Harabişe, petrol ürünleri üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu kabul etti ancak “Hazineyi desteklemek için şart” dedi. 

Petrol ürünleri üzerinden alınan vergilerin maaşlar, sigortalar, kamu ödemeleri için kullanıldığını, Ürdün'ün tercihli fiyat sistemine sahip olmadığını, uluslararası fiyatlardan ithalat yaptığını açıklayan Bakan, halihazırda uygulanan fiyatların Nisan ayı fiyatları olduğunu belirtti. 

2017 yılında petrol ürünleri satışından 854 milyon Ürdün Doları gelir elde edildi. Bu da vergilerden elde edilen gelirin %13’ünü oluşturuyor. 2018 yılı ilk 4 ayda ise petrol ürünleri üzerinden 350 milyon Ürdün Doları gelir kaydedildi. Petrol ürünleri üzerinde bulunan vergi ve harçlar: Kurşunsuz 95 oktanda %57,2 Kurşunsuz 90 oktanda % 47,4 Dizel %26,2