Walmart aydınlatmada tamamen LED`e geçecek

Enerji Günlüğü - Dev perakende zinciri Walmart, ABD, Asya ve Latin Amerika’daki mağazalarıyla İngiltere’de bulunan Asda markalı yeni mağazaları için...

Enerji Günlüğü - Dev perakende zinciri Walmart, ABD, Asya ve Latin Amerika’daki mağazalarıyla İngiltere’de bulunan Asda markalı yeni mağazaları için enerji tasarruflu GE LED tavan aydınlatma armatürleri kullanacağını açıkladı.

Perakende sektörünün dev oyuncusu Walmart, mağazalarında enerji tasarrufu için aydınlatma sistemlerinde tamamen LED teknolojisine geçiyor. Kullanılacak GE LED tavan aydınlatma armatürlerinin halen mağazalarda kullanılan aydınlatma ürünlerine göre yüzde 40 daha az enerji harcayacağı hesaplanıyor.

Walmart bu operasyonla, 2020 yılına kadar tüm perakende zincirinde, Walmart binalarında metrekare başına gereksinim duyulan kilowatt saatlik (kWh) elektrik miktarını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu uygulama, bugüne dek Walmart’ın GE’den yaptığı en büyük hacimli LED aydınlatma satın alması olacak.

Walmart Stores, Inc. Başkan ve CEO’su Doug McMillon, "LED aydınlatma, mağazalarımızın sahip olduğu enerji verimliliği modelinin ayrılmaz bir parçası; kapsamlı sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşabilmemiz için kilit bir rol oynuyorlar. En az bunun kadar önemli olan bir diğer faktör ise bu inovasyon çalışmaları sayesinde müşterilerimizin bizden bekledikleri düşük fiyatları sağlayabiliyor olmamızdır” dedi.

Walmart’ın her binasında, ana satış katı, toplam aydınlatma maliyetinin yaklaşık yüzde 90’ını oluştururken, yapılan hesaplamalara göre bu uygulama sayesinde sadece ABD’de mağaza başına enerji tüketimi yüzde 5’in üzerinde azalacak. LED lambalar geleneksel aydınlatma armatürlerine kıyasla daha uzun kullanım ömrüne sahipler ve bakım masraflarında da önemli ölçüde tasarruf sağlayabiliyor.

GE’nin yeni tavan aydınlatma sistemlerinin montajına Nisan ayı içinde Walmart’ın İngiltere’de sahip olduğu Asda işletmesinde başlanacak. Walmart ve GE, 2014 yılında açılacak yeni mağaza sayısı ve önceki aydınlatma armatürleriyle karşılaştırıldığında elde edilecek toplam enerji tasarrufuna ait değerleri aşağıdaki gibi öngörüyor:

Walmart, GE LED aydınlatma ürünleriyle nerede ne kadar tasarruf sağlayacak?

Brezilya: 4 yeni mağaza, 30 mağaza tadilatı; yüzde 41 enerji tasarrufu

Orta Amerika: 10 yeni mağaza; yüzde 54 - 59 enerji tasarrufu

Çin: 24 yeni mağaza, 16 mağaza tadilatı; yüzde 42 enerji tasarrufu

Meksika: 37 yeni mağaza; yüzde 45 enerji tasarrufu

İngiltere: 10 yeni mağaza; yüzde 45 - 51 enerji tasarrufu

ABD: 100-120 yeni mağaza; yüzde 15 enerji tasarrufu

ABD genelinde LED tavan aydınlatmasına geçişin mağaza başına 340.000 kilowatt saatlik enerji tasarrufu yaratması bekleniyor. Bu rakam, her mağaza için yılda 34.000 doların üzerinde tasarruf anlamına geliyor. (kWh başına 10,13 sent alınarak hesaplanmıştır) Önümüzdeki iki yıl içinde 200 yeni Walmart mağazasının GE’nin yeni LED tavan aydınlatma armatürlerini kullanmaya başlayacağı düşünülürse, gelecek 10 yıl içinde toplam 620 milyon kWh’lık enerji tasarrufu sağlanacak.

Gelecek 10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen toplam enerji tasarrufu 327.360 ton büyüklüğünde karbondioksit emisyonuna karşılık geliyor. Bu değer, 68.000’den fazla binek aracın yıllık sera gazı emisyonuna ya da yaklaşık 30.000 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğer.