WWF-Türkiye'den biyoçeşitlilik hibe desteği

Enerji Günlüğü - WWF-Türkiye, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı kampanyasında biriken bağışlardan oluşan...

Enerji Günlüğü - WWF-Türkiye, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı kampanyasında biriken bağışlardan oluşan hibe fonu için üçüncü dönem proje başvurularını 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde almaya başladı.

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla başlatılan Türkiye’nin Canı Hibe Programı’nda üçüncü dönem başlıyor. WWF-Türkiye’nin 2011 yılında başlattığı Hibe Programı, Türkiye’nin biyoçeşitliliğinin korunması için çalışan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek sağlamayı amaçlıyor.

 

22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nde yapılan üçüncü hibe çağrısıyla, tehdit altındaki türleri ve onların yaşam alanlarını korumayı amaçlayan projelere hem maddi hem de bilimsel/teknik destek veriliyor. Türkiye’nin Canı Hibe Programı sayesinde, yerelde biyoçeşitliliğin korunması için çalışan sivil toplum kuruluşları güçlendiriliyor, türlerin doğal ortamlarında yaşamlarına devam etmesi gibi doğa korumanın önemli ilkelerinden biri de hayata geçiriliyor.

TÜRKİYE'NİN ZENGİN BİYOLOJİK MİRASINI KORUMALIYIZ

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem hibe çağrısı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye çok zengin bir biyolojik mirasa sahip ancak bu zenginliği korumamız gerek. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) tehdit altındaki türleri gösteren Kırmızı Listesi’nde bugün itibarıyla Türkiye’den 388 tür yer alıyor. Bu yüzden de türlerin doğal yaşam alanlarında ciddi bir bilgi birikimiyle uzun vadeli çalışmalar yürütmeliyiz. Doğa koruma adına ülkemizin dört köşesine ulaşabilmek için Türkiye’nin Canı Hibe Programı ile yerelde koruma çalışmaları yürüten kuruluşları her anlamda güçlendiriyoruz. Onlar da bölgelerindeki türleri kendi yaşam alanlarında koruyacak projeleri hayata geçiriyor. Örneğin, Hatay’daki dağ ceylanlarının sayısının artmasında yerel girişimleri destekleyen programımızın önemli katkıları oldu. Trabzon Ağaçbaşı Yaylası’ndaki turbalıklar koruma altına alındı. Böylece kalıcı başarılara imza atıyoruz” dedi.

HİBE PROGRAMI NASIL ÇALIŞIYOR?

Türkiye'nin Canı kampanyasında biriken bağışlardan bir hibe fonu oluşturuluyor. Bu fon ile Türkiye'de doğa koruma alanında faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe desteği sağlanıyor. Son başvuru tarihine kadar gönderilen projeler, ön elemeden geçirildikten sonra konularında uzman isimlerden oluşan Türkiye’nin Canı Seçici Kurulu'na iletiliyor. Kurul, başvuruları ihtiyaç, katılımcılık, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve kalıcılık gibi kıstaslar kapsamında değerlendiriyor. Türkiye’nin Canı Seçici Kurulu’nda, çevre alanında çalışan akademisyenlerle, iş ve sanat dünyasından katılımcılar bulunuyor. Hibe programına başvurmak için turkiyenincani.org adresinden bilgi alınabiliyor.

İLK İKİ DÖNEMDE DESTEKLENEN PROJELER

1. Dönem:

Hatay Dağ Ceylanlarının Yaşama Ortamlarının İyileştirilmesi ve Risklerin Azaltımı Projesi Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi

Samandağ Kumsallarında Üreyen Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Korunması Projesi Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği

Antalya’nın Beşi Bir Yerde Projesi

Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliğini Koruma Derneği

Küre Dağlarının Şapkalı Gizemi Mantarlar Projesi

Küre Dağları Ekoturizm Geliştirme Kooperatifi

Yeraltının Dev Kanatları, Mısır Meyve Yarasaları Projesi

Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırmaları Derneği

 Yer Yediuyuru Yokolmasın Projesi

Yaban Hayatı Araştırma Derneği

2. Dönem:

Ağaçbaşı Turbalıkları Projesi

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği

Tepeli Pelikan’ı Koruyalım Projesi

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)

Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği

Avrupa’nın Devleri Projesi (Akkuyruklu Kartal ve Kuğu)

Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği (DEKAT)