Yenilenebilir enerji 12 milyon insanı istihdam ediyor

Küresel yenilenebilir enerji sektörü istihdamı 2020 sonu itibarıyla 12 milyona ulaşırken, istihdamın yaklaşık üçte birini kadınlar oluşturdu.

Enerji Günlüğü - Küresel yenilenebilir enerji sektörü istihdamı 2020 sonu itibarıyla 12 milyona ulaşırken, istihdamın yaklaşık üçte birini kadınlar oluşturdu.

Enerji dönüşümünde istihdamı teşvik etmek ve güçlendirmek için işbirliği anlaşması imzalayan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan 2021 Yenilenebilir Enerji ve İstihdam Değerlendirme Raporu'na göre, küresel yenilenebilir enerji sektöründe istihdam 2012'den bu yana sürekli büyüyor. Rapora göre küresel yenilenebilir enerji sektöründe istihdam 2020 yılında bir önceki yıla göre 500 bin artarak 12 milyona yükseldi. 2020 yılında küresel yenilenebilir enerji istihdamının yüzde 32'si ise kadınlardan oluştu.

IRENA’nın Dünya Enerji Dönüşümü Görünümü Raporuna göre, 2050 yılına kadar 43 milyon kişinin yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edileceği öngörülüyor.

“HÜKÜMETLER NET SIFIR EMİSYON HEDEFLERİNİ ARTTIRMALI”

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, yenilenebilir enerji sektöründeki istihdam politikasının iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmada rolünün tartışılmaz olduğunu belirterek, COP26 öncesi hükümetlerin net sıfır emisyon hedeflerini arttırmaları gerektiğini kaydetti. La Camera, "Yatırımların artırılması enerji dönüşümü yanında sosyoekonomik fayda da sağlayacaktır. Çevresel sürdürülebilirlik sağlanarak istihdam olanakları aynı anda yaratılabilir” dedi. 

GÜNEŞ EN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN SEKTÖR OLDU

Alt sektörler bazında bakıldığında ise güneş enerjisi en fazla istihdam sağlayan sektör oldu. Dünya genelinde 2020 sonu itibarıyla yenilenebilir enerjide 4 milyon kişi güneş sektöründe iş buldu. Onu, 1 milyon 250 bin kişiyle rüzgar enerjisi, 2,4 milyon kişiyle biyoyakıt sektörü izledi.

ÇİN, BREZİLYA VE ABD İSTİHDAMDA LİDER

Çin, yenilenebilir enerjide 4,7 milyon istihdamla ilk sırada yer alırken, Brezilya'da 1,2 milyon, ABD'de 838 bin, Hindistan'da 726 bin kişi sektörde iş sahibi oldu. AB'de ise 1,3 milyon kişiye iş sağlandı.

Diğer ülkelerde de istihdam artışı sürüyor. Bunlar arasında önemli güneş paneli ihracatçıları olan Vietnam ve Malezya; biyoyakıtlar için geniş tarımsal tedarik zincirlerine sahip olan Endonezya ve Kolombiya ile rüzgar enerjisinin büyüdüğü Meksika ve Rusya Federasyonu bulunuyor. Sahra Altı Afrika'da, Nijerya, Togo ve Güney Afrika gibi çeşitli ülkelerde güneş enerjisi istihdamı genişliyor.

Enerji Günlüğü