Yerli aksam desteği için aksamın üreticisi de denetlenecek

Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim tesislerinde yerli aksam desteği için aksamın üreticisi de denetlenecek. 

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim tesislerinde yerli aksam desteği için aksamın üreticisi de denetlenecek. 

Yerli Aksam Yönetmeliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bakanlık) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme; 24 Haziran 2016 tarihli Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. 

Yerli Aksam Yönetmeliği, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinde yerli aksam kullanımının desteklenmesiyle ilgili olarak; tesislerde kullanılan aksama uygulanacak yerli katkı fiyatlarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. 

YERLİ AKSAM İMALAT YERLERİ DENETLENECEK

Yönetmeliğe göre Yerli aksam destek fiyatından (YADF) yararlanacak olanlar, kullanacakları yerli aksamın imalat programını Bakanlığa bildirecek. Yerli aksamın imalat yerleri de Yerli Aksam Tespit Heyeti tarafından denetlenecek. 
Hatta Heyet, yerli aksamın alt bileşenlerinin üretildiği imalatçıları da gerekli gördüğü durumlarda denetleyebilecek. 

Yararlanıcılar, kurulum sırasında toprak veya su altında kalacağı için sonradan marka ve modeli tespit edilemeyecek olan aksamın denetimi için inşaat veya montaj işlemi başlamadan önce, Bakanlığa dilekçeyle başvuracaklar. 

FOTOĞRAFLI VE VİDEOLU RAPOR DENETİMDE KULLANILABİLECEK

Bakanlığın denetim işlemini yapamadığı durumlarda YADF yararlanıcısı, ilgili aksamın kullanıldığı her bir üniteye, seri imalat olması durumunda en az bir üniteye ait olmak üzere; marka, model/seri no ve cinsi bilgisini içerecek şekilde fotoğraf, video vb. araçlar yardımıyla oluşturulan bir raporu Bakanlığa sunacaklar.

BİLDİRİMLERİ ZAMANINDA YAPMAYANLAR HAKKINI KAYBEDECEK

Tesis sahibi yararlanıcı modernizasyon, yenileme ve değişim işlemleri yapacaksa işlem başlamadan önce Bakanlığa bilgi vermek zorunda olacak. Bu bildirimi yapmayan yararlanıcı YADF ile ilgili haklarını kaybedecek ve YADF’den yararlandırılmayacak. Bu durumun tespitine kadar yapılan ödemeler de faiziyle birlikte geri alınacak. 

Herhangi bir nedenle Yerli Aksam Tespit Heyetinin veya Bakanlığın talep ettiği bilgileri 30 gün içinde ibraz etmeyen yararlanıcılar da YADF ile ilgili haklarını kaybedecekler ve o tarihe kadar ödenen tutarı, faiziyle birlikte geri verecekler.