Yerli jeneratörler ile 106 milyon lira tasarruf sağlandı

EÜAŞ tarafından üretilen ve Keban Hidroelektrik Santrali’nde devreye alınan Türkiye’nin ilk %100 yerli jeneratörleriyle 106 milyon lira devletin kasasında kalırken, %10 verimlilik artışı sağlandı. 

Enerji Günlüğü - EÜAŞ tarafından üretilen ve Keban Hidroelektrik Santrali’nde devreye alınan Türkiye’nin ilk %100 yerli jeneratörleriyle 106 milyon lira devletin kasasında kalırken, %10 verimlilik artışı sağlandı. 

EÜAŞ, Türkiye’nin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin büyük kısmını üreten Keban Barajı için yüzde yüz yerli ve milli 160 Megawat (MW) gücünde dev jeneratörü tamamen kendi mühendisleriyle 16 aylık sürede üretti. Birinci jeneratörün üretiminde edinilen deneyimle, kapasitesi de arttırılan ikinci jeneratörün üretimi sadece 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı ve 22 Mart 2020 tarihinde Keban Hidroelektrik Santrali’nde devreye alındı.

EÜAŞ’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İki jeneratör ithal edilseydi devletimizin kasasından 118 milyon lira çıkacaktı. Yerli üretimle 12 milyon liraya mal oldu. Üstelik elektrik üretiminde de yüzde 10’luk bir verim artışı sağlandı” ifadesini kullanıldı.