Yıldız: Güney Gaz Koridoru için eş zamanlı çalışmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru projesinin kararlılık ve eşzamanlı çalışma ile 2018 sonuna kadar...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru projesinin kararlılık ve eşzamanlı çalışma ile 2018 sonuna kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesini kararlılıkla devam ettireceklerini, gerçekleştirecekleri diğer projelerin bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacağını belirterek, "Kararlılığın yanında eş zamanlılık da önemli. 2018 sonuna kadar her birimizin üretim, dağıtım zincirini eşzamanlı olarak tamamlamamız lazım." dedi.

Projenin 45 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirten Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.

ZİNCİRİN HALKALARININ SIKICA BAĞLI OLMASI GEREK

Yıldız, proje kapsamında, boruların tedariği, ihalelerin yapılması, kamulaştırmayla alakalı yol haritasının da öngörülenden hızlı devam ettiğini belirterek, "Zincirin halkalarının birbirine sıkıca bağlı olması lazım. Herhangi bir halkanın tamamlanmamış olması zincirin tamamlanmaması anlamına geldiği için her birimizin bulunduğu ülkelerde bu projenin lehine kuvvetli katkı yapmamız lazım."dedi.

TÜRKİYE COĞRAFİ AVANTAJLARINI İSTİSMAR ETMEYECEK

Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları istismar etmeden komşu ülkelere ve AB üyesi ülkelere kullanacağını belireten Yıldız, Mart ayında Cumhurbaşkanlarının da katılımıyla TANAP'ın temel atma törenini yapılacağını ifade etti.Yıldız, "Pozitif tutumumuz devam edecektir. Bu, büyük emekler verilerek oluşturulan bir projedir. Türkiye'nin 6 milyar metreküplük ihtiyacı haricinde daha büyük miktarlara, 31 milyar metreküpe çıkabilecek yapıyı burada kurgulamamız lazım." dedi.

Bakan Yıldız, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, ABD Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ve Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişiklikleri Bakanı Panagiotis Lafazanis ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

GÜNEY GAZ KORİDORU BAKÜ'DE GÖRÜŞÜLDÜ