Yıldız: Kuzey Irak ile Bağdat Aralık’ta uzlaşabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ile Irak Merkezi Hükümetinin Enerji Sözleşmeleri Konusunda...

Enerji Günlüğü - Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ile Irak Merkezi Hükümetinin Enerji Sözleşmeleri Konusunda Aralık Ayı Içinde Uzlaşma Sağlayabileceğini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Kuruluş Yıldönümü Toplantısında Gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Yıldız, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ile Irak Merkezi Hükümeti Enerji Sözleşmeleri Konusunda Aralık Ayı Içinde Uzlaşma Sağlayabilir” dedi.

Yıldız, "Üçlü mekanizmanın kurulmasıyla alakalı hem Erbil hem Bağdat ile temaslarda bulunduk. Çok iyi görüşmeler yaptık... Biz olumlu ve pozitif tutumumuzu devam ettiriyoruz. Bundan sonra yapılan çalışma Kuzey Irak ile merkezi Irak arasındaki iletişimin kendi aralarındaki kararlarını belirleyecek bir ortam haline gelecek. Türkiye gerek merkezi hükümetle yapılan anlaşmalar gerekse Kuzey Irak ile yapılan sözleşmeler Irak'ın önünü açacak adımlar. Aralık ayında bunu gerçekleştireceklerini inanıyor ve ümit ediyorum. Başka türlü bir noktanın çok doğru olmayacağına inanıyorum" dedi.

Yıldız, söz konusu mutabakatın Bağdat ile Erbil'in petrolün ve doğalgazın çıkarılması ile sevk edilmesini içereceğini de kaydetti.

400 KM’LİK BASRA BORU HATTINI TEK BAŞIMIZA YAPABİLİRİZ

Bakan Yıldız ayrıca, Basra'dan Yapımı Planlanan 400 Km'lik Petrol Boru Hattı için, “ Irak petrollerine dünya pazarlarına ulaştıran hatlardan biri olan Kerkük-Ceyhan'ın 1.5 milyon kapasiteye sahip olduğunu, ancak günlük 300,000-400,000 varil kapasiteye çalıştığını hatırlatarak, "Irak'ın kuzeyi güneyi ya da ortasından gelecek petrol ile bu hattın kapasitesi doldurulmalı. Bundan kazanan Irak olacak... Bu hattın kapasitesinin artırılması için Kuzey Irak petrollerinin de kullanılması gerektiğine inanıyorum. Bunun daha çok kapasite ile doldurulması için Basra'dan gelen boru hattının 400 km'lik kısmının yapımını merkezi hükümeti Türkiye'ye teklif etti" dedi.

Basra'dan gelip Ceyhan'a yapılacak hat ile günlük en az günlük 600,000-700,000 varillik kapasite ekleneceğini kaydeden Yıldız, "Bu projeyi destekliyorum. Merkezi Irak hükümeti ile bunu birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Finansmanı Türkiye kendi üzerine alabilir. İnşaat ve montajı da Türkiye üzerine alabilir. Önemli olan bütün kesimlerin rızasıyla beraber bu işlerin uzlaşıyla yapılmasıdır. Ama bu işlerin yapılmasıdır" dedi.

TANER YILDIZ'IN IRAK TEMASLARINDAN ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ KARARI ÇIKTI