Yüce: Türkiye'nin denizüstü RES potansiyeli 30 bin MW 

Rüzgâr enerjisi alanında online eğitim ve belgelendirme hizmetleri sunan Windbaba'nın stratejik ortağı Bülent Yüce, Türkiye'nin yaklaşık 30 bin MW'nin üzerindeki denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. 

Enerji Günlüğü - Rüzgâr enerjisi alanında online eğitim ve belgelendirme hizmetleri sunan Windbaba'nın stratejik ortağı Bülent Yüce, Türkiye'nin yaklaşık 30 bin MW'nin üzerindeki denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. 

Windbaba Stratejik Ortağı Bülent Yüce, 2018 yılında Saros Körfezi, Gelibolu ve Kıyıköy denizüstü sahaları için çıkılan bin 200 MW’lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlattı. Türkiye'nin 93 bin MW'lik mevcut kurulu gücünün üçte birini sadece denizüstüRES’lerden elde edebileceğini kaydeden Yüce "Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin bile son yıllarda denizüstü RES projelerine yatırım yaptıklarına tanık oluyoruz" dedi. 

KARADAKİNE GÖRE DAHA KOLAY İNŞA

Windbaba'nın eğitimlerinde denizüstü RES kurulumlarına özel bir önem verdiklerini anlatan Bülent Yüce "Bu santrallerin çelik kule üretimlerinin eğitimi için ayrı bir başlık açtık. Sektöre adım atmak isteyen profesyonellerin sıfır noktasında olduğumuz bu alana dikkat çeken bir ilgileri olduğunu gözlemliyoruz” diye konuştu. Denizüstü santrallerinin karadakilere göre çok daha kolay inşa edilebildiğini savunan Bülent Yüce, bu alanda mülkiyet sorunu yaşanmadığına da dikkat çekti. 

EKİPMAN İHRACATI DA MÜMKÜN  

Denizüstü RES’lerin en büyük pazarının Avrupa olduğunu kaydeden Bülent Yüce, "Türkiye, rüzgâr enerjisinde son 15 yılda aldığı mesafe ile santrallerin kule, kanat, türbin ve aksamlarını üreten çok nitelikli bir sanayi koluna kavuştu. Bu altyapımız ile kendi santrallerimizin üretimlerini yaparken, Avrupa ve Uzakdoğu’dan gelecek talebe de karşılık vermemiz ve katma değeri yüksek üretimle ülkemize yüklü miktarda döviz kazandırmamız mümkün” diye konuştu. 

DANİMARKA VE ÇİN ÖNE ÇIKIYOR

Asya-Pasifik bölgesinde ivmelenen yatırımlar sonucunda 2030 yılında küresel denizüstüRES kurulu gücünün 234 bin Megevat’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Çin, küresel denizüstüRES pazarında hızla yükselen bir ivmeye sahip. 2030 yılına kadar 52 bin MW kurulu gücü devreye alacak Çin, bu alanda dünyada liderliğine sahip olacak. Danimarka ise dünyadaki denizüstü RES’lerin yüzde 75’ine ev sahipliği yapan Avrupa kıtasında öne çıkan bir pazar. Ülkede geçen yıl elektrik üretiminin yüzde 47'si sadece rüzgâr enerjisi santrallerinden elde edilirken, bu üretimin yüzde 18’i denizüstü santrallerden sağlandı.

AVRUPA'DA 22 BİN MW'Yİ AŞTI

Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope) verilerine göre, Avrupa ülkelerinde denizüstüRES kurulumu geçen yıl yüzde 38 artışla 22 bin 72 MW’a ulaştı. Bu ülkelerde 3 bin 627 MW kapasiteli toplam 502 rüzgâr türbini kuruldu. Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye'de denizüstü RES kurulumu henüz yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Stratejik Planı’nda 10 bin MW olarak açıklanan Türkiye denizüstüRES potansiyeli, WindEurope verilerine göre en az 32 bin MW seviyesinde.