Yunanistan ve İtalya Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzaladı

Yunanistan ve İtalya, İyon Denizi kaynaklarını keşfetme ve kullanma yolunu açan Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladı.

Enerji Günlüğü - Yunanistan ve İtalya, İyon Denizi kaynaklarını keşfetme ve kullanma yolunu açan Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladı.

Türkiye’nin Libya ile 27 Kasım'da "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalamasının ardından Yunanistan ve İtalya da bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) oluşturmak üzere anlaştı. Yunan basınında yer alan habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio bugün iki ülke arasında Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzaladılar.

Yunanistan ile İtalya arasında kıta sahanlığı ile ilgili 1977’de imzalanan anlaşmanın devamı niteliğindeki anlaşma ile MEB alanlarındaki adaların hakları belirlendi. 

İtalya ile MEB anlaşması müzakereleri, Roma'nın İyon Denizi'nde balıkçılık haklarına getirilen kısıtlamalara yönelik çekincelerinin giderilmesi sonucu imzalandı. Anlaşma Yunanistan’ın Arnavutluk ile de benzer bir anlaşma imzalamasının da yolunu açıyor.

ANLAŞMA TURİZMİ CANLANDIRACAK

Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yunanistan ile imzalanacak MEB anlaşmasının turizmi canlandırma işlevi de göreceğine işaret ederek "Bu ekonomik krizin üzerine etkin bir şekilde gidilmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz" demişti.

Yunanistan ve İtalya, Doğu Akdeniz'den Yunanistan, İtalya ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine yılda 10 milyar metreküp doğalgaz taşıması öngörülen EastMed boru hattı projesinde de ortaklar. Yaklaşık bin 900 kilometre uzunluğundaki EastMed boru hattı için imzalar Ocak ayı başında Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs liderleri tarafından Atina'da atılmıştı.

Türkiye'nin Libya ile belirlediği MEB'in batıda Girit adasına teğet geçmesi Yunanistan'da büyük tepkiye yol açmış, Atina buranın kendi MEB'ine dahil olduğunu iddia etmişti. Türkiye ise Girit'in kendi karasularına sahip olmakla birlikte, kendine ait MEB'i bulunmadığını savunuyor.