Yüzlerce kıyı şehri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya

Bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tehdit altında.

Enerji Günlüğü - Bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tehdit altında.

Climate Central’ın yakın zamanda tamamladığı araştırma, deniz kıyısındaki şehirlerin gelecekte yaşayacağı kayıpların sadece yükselen denizlerle sınırlı tutulması için fırsat penceresinin giderek kapandığını gözler önüne seriyor. Environmental Research Letters’ta yayınlanan araştırma, 1-12 Kasım’da İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek BM COP 26 iklim müzakerelerinin sonuçlarının şekillendireceği iklim eylemleriyle uzun vadede hangi bölgelerin kurtarılabileceğini, hangilerinin kaybolabileceğini tespit ediyor. Bugün bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi ise tehdit altında.

Çalışma, Paris İklim Anlaşması'nın iddialı hedeflerine ulaşılmasının, deniz seviyesindeki yükselmeyi kabaca yarı yarıya azaltacağını vurguluyor.

TÜRKİYE’DE BİR ÇOK YER SULAR ALTINDA KALACAK

Climate Central'ın Kıyı Riski Tarama Aracı’nda Warming Choices adıyla sunulan yeni interaktif haritada Türkiye’ye bakıldığında, deniz seviyesindeki artıştan İstanbul boğaz hattı, Karadeniz sahil yolu, İzmir Karşıyaka, Akyaka, Dalyan ve Yumurtalık Lagünü’nün de aralarında bulunduğu bir çok yerin sular altında kalacağı dikkat çekiyor.