Zorlu Enerji, Denizli Sarayköy`de JES kuracak

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu, Denizli'nin Sarayköy ilçesinde 100 MW kurulu güce sahip, jeotermal kaynağa dayalı bir elektrik santrali kuracak. Zorlu...

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu, Denizli'nin Sarayköy ilçesinde 100 MW kurulu güce sahip, jeotermal kaynağa dayalı bir elektrik santrali kuracak. 

Zorlu Enerji'den yapılan açıklamaya göre, şirketin iştiraklerinden Zorlu Doğal Elektrik, Denizli ili Sarayköy ilçesinde jeotermal kaynağa dayalı elektrik santrali kurmak üzere harekete geçti. Şirket bu yöndeki kararını, Saray'ın Karataş mevkiinde yürütülen arama faaliyetleri sonucunda elde ettiği bulgular üzerine aldı.

KURULU GÜÇ 100 MW OLACAK

Zorlu Doğal Elektrik, bölgede 100 MW kurulu güce sahip bir elektrik üretim tesisi kurmak ve 17 Ocak 2038 tarihine kadar faaliyette bulunmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusunda bulundu. 

SİNAN AK: HEDEFİMİZ PAZARIN YARISI

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak konuya ilişkin açıklamasında "Jeotermal, yenilenebilir enerji kaynakları arasında bizim için ayrı bir önem taşıyor. Ülkemizin 2023 jeotermal hedefinin yarısını 2015 yılına kadar tek başımıza üretmeyi planlıyoruz. Bu anlamda, Sarayköy’deki Karataş mevkiinde yaptığımız çalışmaların olumlu seyretmesi bizi oldukça sevindirdi” dedi. 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Denizli’de yapımı devam eden Kızıldere Jeotermal Santrali'nin tamamlandığında, 95 MW gücüyle Türkiye’nin en büyük santrali olacağını, dünyanın ise sayılı büyük jeotermal santralleri arasında yer alacağını belirten Ak şöyle konuştu:

"Santralin yılda üreteceği 600 milyon kWh elektrik ile 79 milyon ton/yıl fuel-oil ve bunun karşılığında yılda 86 milyon ABD doları dış kaynaklı enerji giderini ikame edebileceğini hesaplıyoruz. Kızıldere’nin yanı sıra, 2040 yılına kadar üretim lisansımızın bulunduğu Manisa-Alaşehir jeotermal sahamızda da sondaj çalışmalarını sürdürüyoruz. 30 MW kurulu güce sahip olacak tesisin inşaatına, proje finansmanı tamamlandıktan sonra bu yıl içerisinde başlamayı hedefliyoruz. Ayrıca,Simav’da da jeotermal çalışmalarımız bulunuyor.”